Vatican a anunțat că are o echipă de atleți cu care plănuiește să participe la competiții internaționale- inclusiv la Olimpiadă. Decizia a fost luată după stabilirea unui acord între Vatican și Comitetul Olimpic Italian (Coni), relatează The Guardian.

Echipa de atleti a VaticanuluiFoto: Captura YouTube

Aproximativ 60 de alergători reprezentanți ai Orașului Sfânt- membri ai gărzii elvețiene, preoți, măicuțe, farmaciști și un profesor în vârstă de 62 de ani care lucrează la Biblioteca Apostolică din Vatican- alcătuiesc prima echipă acreditată de atletism a Vaticanului. Acesta este ultimul efort al Vaticanului de a promova sportul ca instrument de dialog, pace și solidaritate.

Datorită înțelegerii semnate cu Coni, echipa este acum pe cale să se alăture Asociației Federațiilor pentru Atletism. Echipa speră să concureze în competiții internaționale, inclusiv la Jocurile Statelor Mici din Europa, deschis statelor cu mai puțin de un milion de locuitori, dar și la Jocurile Mediteraneene. Vaticanul speră să semneze acorduri similare cu Comitetul Paralimpic Italian.

,,Visul pe care l-am avut adesea a fost să vedem steagul Sfântului Scaun fluturând alături de steagurile altor delegații în deschiderea Jocurilor Olimpice”, a spus Melchor Jose Sanchez de Toca y Alameda, președintele echipei și șeful departamentului de sport din cadrul Ministerului Culturii.

Acesta a adăugat că Vaticanul își dorește să își trimită atleții la competițiile care au valoare culturală sau simbolică.

,,Am putea să ajungem pe podium”, susține acesta.