Deputații americani au cerut joi ca Washingtonul să tragă la răspundere Arabia Saudită pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi și au promis că membrii Congresului vor acționa dacă administrația Trump nu a făcut-o, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Jamal KhashoggiFoto: Captura YouTube

Mai mult de zece senatori și membri ai Camerei Reprezentanților, incluzând atât democrați, cât și republicani, au vorbit la un eveniment din complexul US Capitol pentru a sărbători libertatea presei și a-i comemora pe Khashoggi și pe cei 50 de jurnaliști uciși în întreaga lume anul trecut.

Democrații au deplâns lipsa unui răspuns ferm cu privire la moartea lui Khashoggi din partea administrației președintelui Donald Trump, spunând că legăturile strategice sau comerciale cu Arabia Saudită nu ar trebui să prevaleze asupra valorilor democratice cum ar fi libertatea de exprimare.

"Dacă decidem că interesele comerciale depășesc declarațiile pe care le facem și acțiunile pe care le întreprindem, atunci trebuie să recunoaștem că ne-am pierdut toată autoritatea morală", a declarat președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Deputaţii americani au cerut un răspuns în cazul crimei jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Democratul Eliot Engel, președintele comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezzentanţilor, a declarat după eveniment pentru Reuters că a planificat mai multe audieri privind Arabia Saudită în următoarele săptămâni.

Khashoggi, jurnalist la Washington Post, care a devenit critic al moştenitorului coroanei saudite, a fost văzut pentru ultima dată când a intrat în consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie. Serviciile de securitate americane consideră că bin Salman a ordonat o operațiune pentru a-l ucide pe Khashoggi.