Sute de angajati federali scandând "Vrem salariul" au mărşăluit joi spre Casa Albă, în cea de-a 20-a zi de blocare parţială a activităţii administraţiei faţă de cererea preşedintelui american Donald Trump pentru finanţarea zidului de la frontiera de sud, relatează Mediafax care citează Reuters.

Protest la Casa AlbaFoto: youtube.com

"Opriți blocajul!", au strigat protestatrii în timpul demonstrației organizate de sindicat, care a început la sediul AFL-CIO și s-a încheiat în fața Bulevardului Pennsylvania, unde au ridicat pancarte pe care se putea citit "Trump: Pune capăt blocajului" și "Nicio grevă - vrem să lucrăm".

Aproximativ 800.000 de angajați ai guvernului federal au fost obligați să rămână acasă sau să muncească fără plată în timpul blocajului provocat de un compromis între Trump și democrații din Congres în legătură cu cererea acestuia de acordare a 5,7 miliarde de dolari pentru construirea unui zid la granița cu Mexic.

Trump, într-o promisiune a campaniei prezidențiale din 2016, a promis în repetate rânduri că Mexicul va plăti pentru zid. Dar el a spus că nu va semna nici un proiect de lege pentru redeschiderea guvernului dacă nu primeşte finanțare pentru construirea zidului.

Elaine Suriano, în vârstă de 62 de ani, om de știință din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului, a declarat că va trebui să apeleze la economiile de pensionare dacă blocajul va continuat și nu va beneficia de salariu.

"Este clar că această administrație nu înțelege oamenii normali și viața reală sau nu ar face acest lucru", a spus Suriano.

În cea de-a treia săptămână, blocajul a aproximativ un sfert din guvernul federal este cea de-a doua cea mai lungă perioadă de la mijlocul anilor 1970. Trump a spus că situaţia ar putea continua luni sau chiar ani.

Mulți muncitori federali s-au îndreptat către departamentele online de strângere de fonduri, cum ar fi GoFundMe.com, pentru a-şi putea acoperi cheltuielile de la alimente la facturile de utilități.