După negocieri intense, Partidul Popular și Ciudadanos au obținut sprijinul indispensabil al partidului de extremă dreapta Vox pentru a putea guverna Andaluzia, cea mai populată regiune a Spaniei. O alianță fără precedent, care este aprig dezbătută în Spania, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Juan Manuel MorenoFoto: Wikipedia

Un cutremur care pune capăt celor treizeci și șase de ani de președinție socialistă în Andaluzia. Partidul Popular (PP) și Ciudadanos (centru-dreapta), marii câștigători ai ultimelor alegeri din cea mai populată regiune a Spaniei, au convenit, miercuri seara, împreună cu partidul de extremă dreaptă Vox să formeze un guvern conservator. Prin acest acord, liderul PP andaluz, Juan Manuel Moreno, dispune de suficient sprijin pentru a ajunge la președinția parlamentului regional. Acesta din urmă a salutat, pe Twitter, o "zi istorică" pentru Andaluzia.

În această regiune, care este un bastion istoric al stângii, rezultatul alegerilor din 2 decembrie 2018 a făcut ca extrema dreaptă să intre într-un parlament regional pentru prima dată în 40 de ani de democrație. Cu 11% din voturi și 12 de locuri din 109, formațiunea Vox a acționat ca arbitru, deoarece PP și Ciudadanos nu aveau o majoritate absolută cu doar 47 de reprezentanți aleși și, prin urmare, trebuiau să conteze pe locurile partidului de exremă dreaptă.

"Suntem foarte mulțumiți (...) Astăzi, legile liberale, imigrația ilegală, corupția au pierdut", iar "domnia stângii în Andaluzia s-a terminat", a declarat secretarul general al partidului Vox. Cu puțin înainte de semnarea acestui acord, PP a semnat un pact cu Ciudadanos, acordând preşedinţia parlamentului andaluz lui Juan Manuel Moreno, iar vicepreședinția, liderului partidului de centru-dreapta, Juan Marin.

Acest acord a fost încheiat după trei reuniuni intense în ultimele 24 de ore. În timpul primei şedinţe, care a avut loc marți și a durat peste cinci ore, Vox a prezentat 19 cereri considerate "inacceptabile" de către PP, inclusiv faimoasa suprimare a unui proiect prezent în programul conservator, care prevede să "finanțeze în mod adecvat lupta împotriva violenței împotriva femeilor". Președintele Vox, Santiago Abascal, consideră că "legi ideologice de acest gen" nu "protejează femeia și nu îl urmăresc pe bărbat în calitate de bărbat". Această ultimă propunere, care a provocat lansarea puternicei mișcări feministe spaniole și a declanșat o ridicare de scuturi chiar în sânul PP, nu este inclusă în acordul semnat miercuri.

În schimb, acest acord, care are 37 de puncte, prevede lupta împotriva imigrației ilegale, apărarea și promovarea luptelor cu tauri, vânătoarea sau Săptămâna Mare. De asemenea, cele două părți au convenit să evite "orice ingerință a autorităților publice în formarea ideologică a studenților". Președintele Vox, Santiago Abascal, a salutat faptul că alegătorii partidului său "vor avea un președinte care a semnat un acord promițător pentru a pune în aplicare o mare parte a programului Vox".

Impermeabilă până în prezent la întărirea extremei drepte în Europa, Spania a fost zguduită de acest prim succes electoral al Vox. Confruntaţi cu creșterea numărului de migranți ilegali și la un an după încercarea Cataloniei de a se separa, în octombrie 2017, 400.000 de andaluzi au votat pentru acest partid, care solicită o politică fără compromisuri împotriva imigrației ilegale și interzicerea partidelor separatiste. De asemenea, Vox propune, printre altele, construirea unui "zid impenetrabil" în jurul orașelor Ceuta și Melilla din Africa de Nord, excluderea avorturilor din sănătatea publică sau suprimarea "subvenționatelor organizații feministe radicale".

Partidul are vântul la pupă în sondajele naționale, care îi prezic rezultate similare la alegerile municipale, regionale și europene (26 mai), precum și la posibile legislative anticipate. La putere din iunie, premierul socialist spaniol Pedro Sanchez are în Cameră, doar 84 de deputați din 350 și se luptă să-și aprobe bugetul, alimentând speculațiile cu pe tema unor alegeri înainte de sfârșitul legislaturii, în iunie 2020.