Rusia a anunțat că mingea de foc văzută pe cerul Noii Zeelande sâmbătă a fost unul dintre sateliții săi militari, care a ars în timp ce reintra în atmosferă, notează Guardian. Traiectoria satelitului arzând a fost surprinsă de camerele TV de la un meci de cricket dintre Noua Zeelandă și Sri Lanka în MOunt Maunganui. Comentatorul partidei a crezut că este o ”ploaie de meteoriți”.

Cum arde un satelit Kosmos 2430Foto: Captura YouTube

Forțele Aerospațiale ale Rusiei au spus că satelitul de avertizare timpurie a lansărilor de rachete Kosmos 2430, menit să detecteze lansările balistice intercontinentale, a fost ghidat să iasă de pe orbită ca parte a unei operațiuni planificate anterior.

”Satelitul a ars complet în atmosfera densă de deasupra oceanului Atlantic, la o înălțime de aproximativ 100 km”, au spus Forțele Aerospațiale, adăugând că reintrarea în atmosferă a fost sub control tot timpul.

Potrivit rușilor, satelitul lansat în 2007 ca parte a sistemului de detecție ”Oko” nu mai era operațional din 2012. Rusia se află în acest moment într-un proces de înlocuire a sistemului din epoca sovietică cu sateliții de supraveghere a rachetelor ”Tundra”. Primul satelit Tundra a fost lansat pe orbită în 2015.

Norad, centrul nord-american de comandă a apărării aerospațiale, a confirmat că obiectul, care s-a spart în mai multe bucăți la reintrarea în atmosferă, era un Kosmos 2430.