Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre principalii promotori ai iliberalismului, crede că în Europa vor exista două civilizații, din cauza imigrației, și a salutat cooperarea dintre Italia (condusă de o alianță extrema dreaptă - stânga antisistem) și Polonia (conservatori populiști) împotriva imigrației, scrie Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vor fi două civilizații în UE," a declarat Orban, joi, la Budapesta, în cadrul primei conferințe a guvernului din 2019. "Una mixtă, creștin-musulmană, în Vest, și una tradițional europeană în Europa Centrală."

În opinia sa, alegerile pentru Parlamentul European din primăvara acestui an vor avea ca temă centrală imigrația.

"52% dintre unguri cred că cea mai mare provocare pentru UE este imigrația. Doar noi putem decide cu cine vrem să trăim în viitor," continuat Orban.

Liderul conservator a lăudat stabilitatea financiară a Ungariei, afirmând că PIB-ul a crescut cu 4,6%, în timp ce datoria a scăzut cu 71%. Însă Ungaria nu a stabilit o dată pentru aderarea la zona euro deoarece viitorul monedei unice este neclar, a menționat acesta.

În discursul său, Orban a reafirmat că vicepremierul italian de extremă dreapta Matteo Salvini este "în continuare eroul" său și a salutat proiectul italiano-polonez de cooperare antiimigrație.

Salvini a vizitat Varșovia miercuri pentru a discuta despre formarea unei alianțe eurosceptice cu Polonia.

"Am mari speranțe într-o cooperare polono-italiană. M-am săturat ca Partidul Popular European (PPE) să coopereze doar cu liberalii. Ar trebui să privim spre dreapta PPE," a subliniat Orban.