Președintele Coreii de Sud, Moon-Jae-in, a cerut Coreii de Nord să progreseze mai rapid în raport cu măsurile de dezarmare și, ulterior, a cerut SUA să ofere mai multe recompense pentru reușite. Moon Jae-in a sugerat că astăzi va cere renunțarea la sancțiunile impuse Coreii de Nord în scopul reluării unor proiecte de cooperare economică dintre cele două țări, informează Associated Press.

Kim Jong-un si Moon Jae-in pe Muntele PaekduFoto: AGERPRES

Mai mulți experți sunt de părere că renunțarea la sancțiuni înainte ca Washingtonul să fie pregătit să facă acest pas ar complica alianța dintre Coreea de Sud și SUA, dar și eforturile de dezarmare a Coreii de Nord. Alții sunt de părere că Moon a făcut un gest simbolic, de apropiere față de Coreea de Nord.

Moon a vorbit la doar câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a spus de Anul Nou că este pregătit pentru reluarea celor două mari proiecte dintre cele două Corei. Kim a mai spus atunci că va fi nevoit să acționeze diferit dacă SUA vor continua să impună sancțiuni unilaterale împotriva nordului și să mențină și sancțiunile generale ONU.

Cele două proiecte despre care a vorbit Kim sunt tururile turistice organizate în Munții de Diamant din Coreea de Nord și complexul industrial aflat în orașul de graniță Kaesong. Aceste proiecte au fost suspendate în ultimul deceniu alături de alte proiecte similare din cauza programului nuclear nord-coreean. Cele două proiecte erau considerate ca fiind resursele principale pentru monedă străină în nordul sărac.