Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat în cadrul unei vizite în China că țara sa va încerca să susţină un al doilea summit cu președintele american Donald Trump şi să obțină un rezultat bine primit de comunitatea internațională, a informat joi agenția de știri Xinhua, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Kim Jong UnFoto: KCNA

Kim i-a transmis, de asemenea, președintelui chinez Xi Jinping că speră că părțile relevante vor lua în serios preocupările rezonabile ale Coreei de Nord și că vor răspunde pentru a promova o rezoluție cuprinzătoare pentru Peninsula Coreană, a anunţat agenția oficială a Chinei.

Vizita în China, cea de-a patra a lui Kim în ultimul an, a urmat unor informaţii legate de negocieri avansate pentru un al doilea summit între Washington și Phenian, menit să rezolve problemele legate de programele nucleare și de rachete din Coreea de Nord.

Kim și Trump s-au angajat să colaboreze pentru denuclearizare la summit-ul lor de referință din Singapore, în iunie, dar acordul a fost sărac în detalii. Negocierile au făcut puține progrese de atunci.

"RPDC va continua să-şi mențină poziția în privinţa denuclearizării și să rezolve problema Peninsulei Coreene prin dialog și consultare și să depună eforturi pentru al doilea summit între RPDC și liderii SUA pentru a obține rezultate care vor fi salutate de comunitatea internațională", a declarat Kim.

Agenția chineză de știri a descris atmosfera din discuțiile dintre Kim și Xi drept "cordială și prietenoasă" și a anunţat că cei doi au ajuns la un consens important, fiind de acord să facă eforturi comune pentru promovarea dezvoltării, citează Mediafax.