Potrivit poziţiei Guvernului Ungariei, noile reglementări din Austria referitoare la sprijinirea familiilor cu copii sunt incompatibile cu legislaţia UE, astfel încât solicităm Guvernului austriac să iniţieze retragerea acestor reglementări - se arată într-un comunicat al Ministerului ungar al Justiţiei, remis Agenţiei de Presă MTI., citează Rador.

Juliane Bogner-Strauß, ministrul Familiei din AustriaFoto: Flikr

Ministerul ungar al Justiţiei precizează că, potrivit noilor reglementări din Austria, începând cu 1 ianuarie, alocaţiile pentru copiii nerezidenţi ai cetăţenilor din alte state ale UE care lucrează în Austria, precum şi unele deduceri la impozitul pe venit, sunt stabilite în funcţie de nivelul de trai şi veniturile din ţara de provenienţă, care în cele mai multe cazuri înseamnă o reducere a acestora.

În opinia Guvernului Ungariei, noile reglementări din Austria încalcă legislaţia UE privind nediscriminarea cetăţenilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a forţei de muncă, salarizarea şi condiţiile de muncă şi angajare. Autorităţile de la Budapesta afirmă că reglementarea privind indexarea alocaţiei pentru copii contravine şi altor două norme europene şi a fost adoptată fără stabilirea unei perioade tranzitorii.

Poziția României, similară

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat duminică seară, la Digi 24, că indexarea alocațiilor copiilor nerezidenți ai muncitorilor din Austria este un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia în considerare să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Reacția Austriei

Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, a respins criticile Bucureştiului privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor, afirmând că România, în calitatea de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, trebuie să aibă o poziţie "neutră".

Pentru o ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE, "ar fi normal să adopte poziţia unui coordonator onest şi să acţioneze cât mai neutru posibil", a declarat Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, conform unui comunicat citat de site-ul DiePresse.com.

România deţine Preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019.

Comisia Europeană a reacționat, luni, față de decizia Austriei de diminuare a alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în acest stat, precizând că dacă lucrătorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor.

”Comisia a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria și analizează legislația din perspectiva compatibilității cu legislația UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion.