Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, soseşte mâine după-amiază la Atena pentru o vizită oficială în cursul căreia se va întâlni cu preşedintele Republicii Elene, Prokopis Pavlopoulos, cu premierul Alexis Tsipras, şi cu preşedintele principalului partid de opoziţie, Kyriakos Mitsotakis, scrie presa greacă, citată de Rador.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Două sunt axele de bază ale acestei vizite. Prima o reprezintă stabilitatea în Balcani, stabilitate ce este consolidată de încheierea acordului dintre Grecia şi FRI Macedonia, a cărui ratificare se apropie de final la Skopje. A doua axă este mersul economiei şi perioada de după programele de asistenţă financiară în Grecia.

În privinţa Acordului de la Prespa referitor la denumirea FRI Macedonia, poziţiile Germaniei sunt cunoscute. Merkel se declară în favoarea acordului şi acesta este mesajul care va fi transmis în toate direcţiile în timpul vizitei sale de 24 de ore în Grecia. De altfel, Merkel a vizitat şi FRI Macedonia în ajunul referendumului pe tema acordului, în septembrie anul trecut, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de premierul macedonean Zoran Zaev.

Interesantă va fi în acest sens întâlnirea dintre Merkel şi Kyriakos Mitsotakis (liderul Partidului Noua Democraţie, de dreapta, care a anunţat că nu va vota în parlament pentru Acordul de la Prespa, deşi acesta este susţinut de Merkel şi de familia europeană a popularilor din care face parte şi Noua Democraţie n.trad.). Un articol publicat de ziarul de la Berlin Tagesspiegel scria că susţinerea exprimată de Angela Merkel faţă de Acordul de la Prespa va pune într-o poziţie dificilă Partidul Noua Democraţie.

Va fi de asemenea interesant dacă Merkel va răspunde la o întrebare în conferinţa de presă cu privire la afirmaţiile recente ale lui Mitsotakis cum că în schimbul Acordului de la Prespa, Grecia ar fi obţinut scutirea de o nouă tăiere a pensiilor.

La nivel economic, este de aşteptat ca Merkel să transmită semnale pozitive Greciei pentru faptul că a reuşit, după sacrificii incredibile, să iasă din programele de asistenţă financiară, însă va da de înţeles că eforturile Greciei trebuie să continue, cu accent pe reforme.

Este de aşteptat să se facă o menţiune specială cu privire la Europa care s-a grăbit să ajute Grecia şi nu este exclus să vorbească şi despre riscul unui Grexit care a existat în 2015 şi să sublinieze că ea a fost împotrivă.

Despăgubirile de război

După câte se pare, partea germană nu va face nicio referire la problema despăgubirilor germane în cazul în care Grecia ar aborda o astfel de temă. Ultima dată, şi anume în luna octombrie, problema a fost ridicată de preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, în faţa omologului său german, Frank-Walter Steinmeier.

De această dată Berlinul a dorit să anticipeze o astfel de discuţie "incomodă" prin adjunctul purtătorului de cuvânt al Germaniei. Într-o informare realizată cu câteva zile în urmă, Martina Fietz, răspunzând la întrebarea dacă problema va fi discutată în timpul vizitei cancelarului în Germania, a fost concisă şi categorică: "Problema despăgubirilor germane a fost reglată definitiv din punct de vedere juridic şi politic".