Preşedintele Donald Trump s-a adresat marţi naţiunii americane în legătură cu construirea gardului de la frontiera cu Mexicul, pentru a asigura securitatea graniţei împotriva imigranţilor, într-un discurs televizat, transmis de CNN, citat de Mediafax.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Președintele Trump a dat vina pe democrați pentru oprirea a activităţii administraţiei timp de 18 zile, declarând că problema ar putea fi rezolvată cu ușurință dacă oponenții săi politici vor ceda cerințelor sale privind finanțarea zidului.

"Guvernul rămâne închis pentru un singur motiv: democrații nu vor finanța securitatea frontierelor", a declarat Trump în cadrul discursului susţinut din Biroul Oval.

Democrații și-au exprimat sprijinul pentru pașii de securitate la graniță, cum ar fi îmbunătăţirea tehnologiei, dar au refuzat să ofere sprijin pentru construirea unei bariere la graniță.

Trump a spus că va relua miercuri discuțiile cu democrații.

"Această situație ar putea fi rezolvată într-o ședință de 45 de minute", a spus el. "Am invitat mâine liderii Congresului la Casa Albă pentru a face acest lucru.", a adăugat Trump.

Președintele Trump a deschis primul discurs oficial din biroul de la Casa Albă avertizând asupra "unei creșteri a crizei umanitare și de securitate de la frontiera noastră de sud", despre care majoritatea experților spun că este în contradicție cu faptele.

Problema imigrației, a spus Trump, este "o criză a inimii, o criză a sufletului".

Trump a afirmat că SUA nu mai poate găzdui imigranții care intră ilegal în țară.

"Nu avem spațiul nesesar pentru a-i ține și nu avem nici o modalitate de a-i întoarce prompt acasă în țara lor", a spus Trump.

"Toți americanii suferă dinn cauza imigrației ilegale necontrolate", a precizat Trump. "Acest lucru restrânge resursele publice și scade numărul locurilor de muncă și salariile", a adăugat acesta.

Trump a susținut că "zidul va fi plătit, de asemenea, în mod indirect prin noul acord comercial cu Mexic".

Președintele american a catalogat problema frontierei ca pe o criză și s-a opus crimelor comise de imigranții ilegali.

Trump a recunoscut violnţele cu care se confruntă migranții în timpul călătoriei în SUA, declarând: "Una din trei femei este agresată sexual în trecerea periculoasă prin Mexic. Femeile și copiii sunt cele mai mari victime ale sistemului nostru defect. Aceasta este realitatea tragică a imigrației ilegale la frontiera noastră de sud."