Imigrația rămâne una dintre cele mai divizante probleme politice internaționale. Unele dintre cele mai folosite argumente împotriva imigranților vin dinspre cei care susțin controlul frontierelor și de la cei care susțin că acest fenomen pune presiune pe serviciile locale. În realitate, cei mai mulți dintre migranți nu lucrează în domeniile pentru care au calificare și se mulțumesc cu locuri de muncă pentru muncitori necalificați, relatează BBC.

Caravana cu migrantiFoto: Captura YouTube

Un raport realizat de ONU avertizează că cei mai mulți dintre migranții sosiți în alte țări decât cea de origine nu își folosesc talentele sau cunoștințele deținute.

Raportul publicat arată că doar 30% dintre migranții care dețin studii superioare lucrează în poziții care presupun acest lucru.

Raportul ONU a fost publicat înaintea unei convenții care va avea loc în cursul acestui an și care are drept scop căutarea unor modalități prin care migranții să își poată folosi mai eficient abilitățile și experiența de muncă în noile țări în care ajung.

,,Poveștile despre doctori imigranți care sunt taximetriști sau despre chirurgii care învârt burgeri aduc în atenție cât de mult potențial este irosit în lume”, spune Ita Sheehy,consultantă pe probleme de educație a Înaltei Comisii pentru Refugiați a ONU (UNHCR).

Chiar dacă o astfel de situație poate fi frustrantă pentru migranții ambițioși, ONU susține că o astfel de strategie de angajare este o risipă economică și că, din acest punct de vedere, este nedezirabil ca persoane supra-calificate să fie păstrate în poziții de muncitor necalificat.

Raportul susține că cea mai mare barieră care îi împiedică pe migranță să obțină joburi similare cu cele de acasă este lipsa de recunoaștere internațională a calificărilor pe care aceștia le posedă. Chiar dacă cineva ar putea avea o calificare profesională, inexistența unui sistem mutual de recunoaștere a acestor calificări duce la situația în care acestea sunt tratate ca și cum nu ar exista deloc.

Aproximativ trei sferturi dintre migranți se află în țări care nu recunosc calificările obținute în țările lor de origine.