Fostul şef de campanie al lui Trump, Paul Manafort, a împărtășit date ale sondajelor din timpul campaniei prezidențiale din 2016, unui asociat acuzat de legături cu serviciile de informații ruse, iar procurorii spun că a mințit despre asta, potrivit unei probe depuse marţi în instanţă, relatează AP si Mediafax.

Paul ManafortFoto: Hotnews

Acuzaţiile marchează prima dată când procurorii îl acuză pe șeful campaniei lui Trump de împărtășirea de informații legate de alegeri cu contactele sale rusești. Deși în document nu se menționează dacă informația a fost făcută publică sau ce s-a întâmplat cu ea, aceasta ridică posibilitatea ca Rusia să fi folosit informații privilegiate din campania republicană ca parte a efortului său de a interfera în alegerile în favoarea lui Trump.

Informația a fost dezvăluită accidental într-o cerere de apărare care urma să fie redactată, potrivit Associated Press.

Manafort a fost printre primii americani acuzați de ancheta specială a lui Robert Mueller și a fost printre personajele centrale ale cazului, după ce a condus campania în timpul convenției republicane și, după cum spun oficialii serviciilor de informații americane, Rusia încerca să influențeze alegerile în favoarea lui Trump.

Manafort a pledat vinovat de acuzațiile de conspirație din Washington și se confruntă cu condamnarea într-un caz separat în Virginia.

În documentul depus la instanţă, apărarea a încercat să răstoarne afirmațiile potrivit cărora Manafort a mințit intenționat echipa lui Mueller, după ce a fost de acord să pledeze vinovat în septembrie anul trecut. Procurorii declară că Manafort și-a încălcat acordul de pledoarie prin minciună, însă avocații apărării au susținut că orice denaturări au fost simple greșeli făcute de un om care se confruntă cu boală, epuizare și înterogatorii extinse din partea anchetatorilor.

Avocații spun că Manafort suferă de depresie și anxietate, a avut un contact redus cu familia și, în zilele în care s-a întâlnit cu anchetatorii, a fost trezit în zori pentru interogatorii îndelungate, cu puțin timp de pregătire a acestora.