Preşedintele Donald Trump analizează posibilitatea de a activa o prevedere destinată urgenţelor naţionale pentru a aloca fonduri necesare construirii zidului antiimigraţie la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, afirmă specialişti citaţi de agenţia Bloomberg.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

În contextul în care Congresul refuză alocarea fondurilor cerute de Donald Trump, preşedintele ar putea cataloga situaţia de la frontieră drept urgenţă naţională, pentru a putea utiliza fonduri speciale, citează Mediafax.

Activarea prerogativelor de urgenţă se va produce doar dacă avocaţii preşedintelui vor stabili că decizia poate fi apărată în instanţele judiciare.

Donald Trump a afirmat în mai multe rânduri că are autoritatea de a construi zidul fără aprobarea Congresului dacă va declara situaţia drept urgenţă naţională. Preşedintele a transmis că va face o declaraţie pe tema "crizei umanitare şi de securitate naţională de la frontiera sudică".

Înaintea discursului prezidenţial, vicepreşedintele Mike Pence a declarat pentru NBC News că Donald Trump "va explica nu doar necesitatea de a construi zidul, căci oricum este determinat să facă acest lucru, ci şi de a intensifica patrulele la frontieră prin alocarea de resurse suplimentare". "Le va cere democraţilor să vină la masa negocierilor", a explicat Mike Pence.

Conform unei legi privind activitatea Pentagonului, preşedintele are abilitatea de a decreta o urgenţă naţională, situaţie care îi va permite secretarului Apărării să redirecţioneze fonduri pentru construcţii militare "necesare" desfăşurării pe teren a trupelor. În acest caz nu este necesară aprobarea Congresului SUA.

Preşedintele SUA are autoritate extinsă în decretarea unor urgenţe naţionale în virtutea unei legi din anul 1976. Au fost zeci de cazuri în care preşedinţi americani au emis astfel de ordonanţe, inclusiv în criza ostaticilor din Iran, în 1979, şi imediat după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

"Preşedintele are autoritatea de a declara o situaţie de urgenţă atât timp cât urmează procedura stabilită", explică Harold Krent, profesor la Colegiul de Drept Chicago-Kent, citeazî Mediafax.