Președintele Vladimir Putin a dezvăluit că a comandat un batalion de artilerie în perioada sovietică, un alt detaliu neștiut până acum din biografia întunecată a liderului de la Kremlin, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Am primit gradul de locotenent ca om de artilerie, care a comandat un batalion de obuziere ... de 122 de mm (calibru)”, a spus Putin, potrivit unor imagini video postate de către Kremlin. Acesta nu a dat mai multe detalii.

Putin a făcut comentariile în timpul unei vizite la Fortăreața Petru și Pavel din St. Petersburg, care a avut luni, unde a tras de maneta unui tun care trage zilnic în semn de salut, la prânz, peste râul Neva.

Un oficial al fortăreței l-a felicitat pe președintele rus pentru minunata lovitură de tun.

În biografia oficială a lui Putin nu apare nicio mențiune a gradului său militar de locotenent sau de postura de ofițer comandant al unul batalion de artilerie.

Potrivit Kremlinului, Putin s-a alăturat KGB-ului imediat după ce a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Leningrad, în 1975. A petrecut 16 ani în serviciul sovietic de securitate, obținând gradul de colonel-locotenent al KGB înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

O fostă legitimație a lui Vladimir Putin, emisă de poliția secretă est-germană ar fi fost descoperită în arhivele Stasi, scrie Guardian. Legitimația emisă pentru ”Maiorul Vladimir Putin” a fost găsită printre dosarele de personal din timpul erei sovietice din Dresda, unde Putin a activat ca ofițer KGB în anii '80.

Actul a fost ștampilat și validat până în 1989, potrivit ziarului german Bild.