Fiscul israelian negociază cu multinaționalele din țară plata în integralitate a profiturilor "în următoarele luni", a anunțat marți o purtătoare de cuvânt a fiscului, citată de AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Giganții digitalului, denumiți Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon, etc) sunt acuzați în mod regulat de practicarea optimizării fiscale care le permite minimizarea impozitelor.

Statul evreu intenționează astfel să urmeze calea deschisă de Comisia Europeană, care are în vizor marile grupuri ale internetului, unele dintre ele condamnate la amenzi importante, cum este cazul Apple și Amazon.

"Am demarat un dialog cu companiile multinaționale active în Israel pentru a-și plăti impozitele. Dacă în lunile următoare nu ajungem la un acord cu ele, vom impune taxe pornind de la estimările noastre, chiar dacă vor putea fi contestate în tribunale", a afirmat purtătoarea de cuvânt.

"O parte a acestor companii își plătesc în mod normal impozitele. Altele, în schimb, au o rată de impozitare inferioară estimărilor noastre de o manieră semnificativă", a adăugat ea.

Aceasta a refuzat însă să precizeze rata de impozitare pe care autoritățile intenționează să o aplice. În prezent, impozitul este de 23% pentru companiile israeliene, dar o lege destinată încurajării investițiilor străine prevede taxe reduse care variază de la 5 la 16% în anumite cazuri.