Conducătorii Poloniei și Italiei și-au propus cimentarea ”relațiilor speciale” prin intermediul unei întâlniri care va avea loc în Varșovia și care are drept scop formarea unei noi ligi împotriva Uniunii Europene. Liga ar putea să joace un rol important în următorul Parlament European, informează EU Observer.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Întâlnirea dintre Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului aflat la guvernare în Polonia, și Matteo Salvini, ministrul italian de interior și vice prim-ministru al țării, este planificată pentru ziua de miercuri și va avea loc în capitala poloneză. În cadrul întâlnirii, cei doi politicieni vor discuta despre statutul Poloniei în noul grup format de Salvini în Parlamentul European, potrivit cotidianului italian La Repubblica.

,,Este o întâlnire de cel mai înalt nivel. Dacă președintele (partidului), Kaczynski, se întâlnește cu un alt politician, acesta este un semn al unei anumite relații speciale”, a declarat Jacek Czaputowicz, ministrul polonez de externe, pentru postul de radip RMF.

,,Trebuie să discutăm chestiuni legate de Parlamentul European”, a adăugat acesta.

,,Mesajul întâlnirii de miercuri este că guvernul polonez trece într-o poziție anti-UE”, a comentat Slawomir Nitras, membru al Platformei Civice, principalul partid de opoziție din Polonia.

,,Dacă guvernul polonez nu este doar eurosceptic, atunci se alătură unor forțe care se gândesc să dezmembreze Uniunea Europeană”, a adăugat acesta.

,,Dacă el (Salvini) convinge Lege și Justiție să se alăture, atunci vor fi unul dintre cele mai mari grupuri în următorul Parlament European”, susține Kazimierz Marcinkiewicz, fost prim-ministru al Poloniei.