Negocierile dintre cele două ţări se reiau luni la Beijing. Negociatorii, care se reîntâlnesc pentru prima dată de la instaurarea unui armistiţiu, mai au timp până la începutul lui martie pentru a încerca să pună capăt războiului comercial, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Donald Trump si Xi JinpingFoto: whitehouse.gov

Au la dispoziţie mai puţin de trei luni pentru a se pune de acord. Luni, la Beijing, negociatorii americani şi chinezi se întâlnesc pentru a încerca să pună capăt războiului lor comercial. E vorba de prima întâlnire directă de când Donald Trump şi omologul lui, Xi Jinping, au decis, la începutul lui decembrie, sa-şi dea termen până la începutul lui martie pentru a pune capăt înfruntării lor comerciale. Delegaţia americană este condusă de reprezentantul adjunct pentru comerţ, Jeffrey Gerrish. Ea se compune din reprezentanţi ai ministerelor agriculturii şi energiei, ai Casei Albe, ai Trezoreriei şi ai departamentului de stat.

Potrivit lui Donald Trump, şansele pentru ca această ultimă tentativă de negociere să reuşească sunt mari. "Cred că putem încheia un acord cu China", a declarat preşedintele american la o conferinţă de presă la Casa Albă. "Avem o negociere comercială mare în acest moment cu China, preşedintele Xi (Jinping) este foarte implicat, la fel ca şi mine. Negociem la cel mai înalt nivel şi lucrurile se petrec foarte bine", a subliniat el.

O strategie profitabilă, potrivit lui Donald Trump

În decembrie, preşedintele american şi-a înmulţit tweet-urile liniştitoare, vorbind despre "progrese" în relaţia tumultuoasă cu Beijingul. Nemulţumirile faţă de a doua economie mondială nu s-au schimbat totuşi. Donald Trump denunţă un dezechilibru prea mare în schimburile comerciale între cele două ţări şi acuză China, între altele, de furt de proprietate intelectuală. El impune de anul trecut o serie de taxe vamale pe bunuri chinezeşti care intră pe teritoriul american de circa 250 de miliarde de dolari. Adică jumătate din exporturile chinezeşti spre Statele Unite. Beijingul a ripostat sistematic taxând bunuri americane de ceva mai mult de 100 de miliarde din cele 130 de miliarde vândute în China.

Donald Trump este în continuare convins că strategia sa de presiune comercială este cea bună. El vrea să dea drept dovadă semnalele de încetinire date de câteva luni de a doua economie mondială. Activitatea industrială chineză a scăzut la cel mai mic nivel de 19 luni şi în al treilea trimestru creşterea economică a ţării s-a stabilizat la 6,5%, cel mai scăzut nivel din 2009. "Cred că China vrea să rezolve asta. Economia lor nu merge bine", a afirmat Donald Trump presei duminică. Şi a amintit că această strategie comercială îi permite, printre altele, să adune "miliarde şi miliarde de dolari".

Economiştii sunt de acord că taxele vamale americane nu sunt ele singure la originea problemelor chineze, dar ele contribuie la crearea unui climat de neîncredere.

Dorind să pună capăt acestei situaţii, Beijingul a întins mâna Statelor Unite în ultimele săptămâni anunţând suspendarea, la 1 ianuarie, pentru trei luni, a suprataxelor vamale impuse maşinilor şi pieselor auto importate din Statele Unite. Ea a făcut de altfel mai multe comenzi mari de soia americană şi şi-a dat acordul pentru importul de orez american.

Statele Unite, la rândul lor, au acceptat să nu pună în aplicare ameninţarea de a creşte, la 1 ianuarie, la 25%, de la 10% cât sunt în prezent, taxele vamale pe importuri chinezeşti în valoare de 200 de miliarde de dolari. Dar Donald Trump a avertizat deja că în lipsa unui acord la începutul lui martie, vor fi instaurate "importante taxe vamale". Este vizată totalitatea exporturilor chinezeşti. "Vom vedea ce se va întâmpla, nu ştii niciodată cu o negociere", notează el.