Prezentarea planului de pace israeliano-palestinian al președintelui Donald Trump ar urma să aibă loc “în următoarele două luni", a arătat duminică ambasadorul american în Israel, anunțând astfel o nouă amânare a prezentații acestui plan, potrivit le Vif, citat de Rador.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Președintele Trump afirmase în septembrie că planul lui va fi făcut public peste două–patru luni, în vreme ce ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, afirmase ulterior că acest plan va fi prezentat la începutul lui 2019.

Între timp, în Israel au fost anunțate alegeri anticipate pe 9 aprilie și mulți analiști estimează că planul riscă să suscite prea multe controverse pentru a fi prezentat înaintea scrutinului. “Aș spune (că planul va fi prezentat) în următoarele luni”, a afirmat pentru presă ambasadorul american în Israel, David Friedman, potrivit celor relatate de ambasada americană.

Potrivit lui, alegerile israeliene “constituie un factor, dar nu singurul factor” ce explică această nouă amânare. Ambasadorul a adăugat că planul, “practic gata”, mai trebuie finisat. “Vrem să-l facem public într-un mod care să-i dea cele mai bine șanse să fie bine primit”, a adăugat dl Friedman. “Provocarea pentru planul de pace este să ajungă la o evaluare mai echilibrată a realităților în regiune”.

“Ultima oară când a existat un acord important între israelieni și palestinieni a fost în 1993 și de atunci s-au întâmplat multe lucruri”, a amintit el, referindu-se la acordurile de la Oslo privind autonomia palestiniană.

Aducerea în discuție a acestui nou termen apare când consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, este în vizită în Israel de sâmbătă.

De la venirea lui la Casa Albă, președintele Trump s-a arătat un susținător fervent al Israelului, transferând, de exemplu, ambasada Statelor Unite de la Tel-Aviv la Ierusalim, repunând astfel în discuție un consens internațional privind această chestiune sensibilă.

De asemenea, el a tăiat ajutoare americane pentru palestinieni în valoare de 500 de milioane de dolari.

Drept reacție, Autoritatea Palestiniană prezidată de Mahmoud Abbas a înghețat contactele cu Casa Albă în urma mutării ambasadei americane și a anunțat că va refuza să se implice într-un proces de pace atâta timp cât Statele Unite nu revin asupra deciziei privind Ierusalimul.