În anul 2019 vor avea loc trei scrutine în landurile din estul Germaniei. Cum partidul de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania se află pe poziţii de top în sondaje, regiunea ar putea oferi o mostră a unei instabilități viitoare, scrie Handelsblatt Global, citat de Rador.

Logo AfDFoto: Facebook - AfD

Estul este diferit: acesta este unul dintre truismele definitorii ale politicii germane. În 2019, acest lucru va fi pus la încercare, deoarece trei dintre cele șase landuri federale ale fostei Germanii de Est, comuniste vor organiza alegeri parlamentare regionale.

În toate cele trei landuri - Saxonia, Turingia și Brandenburg - peisajul politic s-a schimbat rapid în ultimii ani, mai ales din cauza ascensiunii Alternativei pentru Germania, un partid de extremă-dreapta, anti-imigraţie, fondat în 2013.

Sondajele arată că AfD luptă pentru primul loc în toate cele trei landuri. Pentru moment, celelalte partide politice refuză să ia în considerare o coaliție cu noul partid. Dar forţa AfD ar putea provoca perturbări sistemice, împiedicând formarea unor guverne stabile. De asemenea, ar putea împinge partidele tradiţionale să adopte un ton mai strict împotriva imigrației.

Unii economiști germani de top văd în evoluțiile din fostele landuri comuniste un risc pentru activitatea de afaceri. Michael Hüther, directorul Institutului de Cercetări Economice din Köln, a declarat pentru Handelsblatt că succesul continuu al AfD ar putea şubrezi instituțiile democratice și ar reduce dorința de a ajunge la compromisuri. "Această pierdere a capacității democratice de a acționa ar slăbi capacitatea landurilor de a atrage afaceri", a spus Hüther.

După alegerile de land de anul trecut din Bavaria și Hesse, AfD este reprezentată în toate cele 16 parlamente locale din Germania. Partidul nu are putere reală, deoarece nu face parte din niciun guvern regional. În cele trei landuri estice, AfD este puțin probabil să guverneze chiar şi în cazul preconizatelor victorii electorale din septembrie și octombrie.

Succes continuu

Încă de la înființare, AfD are cea mai mare putere în Est, fiind ajutat de cotele mai ridicate ale sărăciei și șomajului, de îmbătrânirea populației și de expunerea mai redusă la imigranți în perioada comunistă. În Germania de Est, pare să se fi trecut decisiv dincolo de etapa votului de protest, nucleul dur al susţinerii sale votând acum la fel de mult din convingere ca din frustrare.

În ultimii ani, landurile estice au înregistrat izbucniri regulate de xenofobie violentă. În septembrie anul trecut, orașul Chemnitz din Saxonia a ţinut prima pagină a presei internaționale atunci când un caz de înjunghiere a escaladat în demonstrații anti-imigraţie la scară largă.

Pentru AfD, strategia actuală pare să rămână ferm neschimbată, păstrând distanța față de establishment-ul politic și absorbind frustrarea politică. Și, de asemenea, să încerce să nu se împuște singură în picior. Aceasta este o posibilitate distinctă: în istoria sa scurtă, partidul are un record remarcabil de divizări, facţiuni și rivalități interne.

Alegerile din Saxonia, care se învecinează cu Republica Cehă, vor avea loc pe 1 septembrie. Dintre cele trei landuri estice, ea are climatul politic cel mai volatil. În prezent, landul este condus de o coaliție a celor două partide dominante în politica germană postbelică, creștin-democrații de centru-dreapta și social-democrații de centru-stânga. Dar sondajele sugerează o prăbușire a sprijinului pentru ambele partide, făcând puțin probabil ca această coaliție să supraviețuiască în această formă.

În 2014, nou-formatul AfD a câștigat 6,5% în Saxonia. Asta pare acum cu foarte mult timp în urmă. În alegerile generale din 2017, AfD a reușit să obțină un succes-şoc, depăşind sondajele şi înregistrând o susţinere de 27%. Sondajele de opinie sugerează că partidul rămâne aproape de acest nivel, fiind în competiție pentru primul loc cu un CDU slăbit.

Partidele tradiționale în prăbuşire rapidă

În Brandenburg, care înconjoară capitala Berlinului, atenţia se va îndrepta spre social-democrați. SPD a condus statul într-o varietate de coaliții de la reunificarea din 1990. În prezent, guvernează împreună cu Die Linke, succesorul partidului comunist est-german.

După toate aparenţele, landul se descurcă bine. Șomajul este scăzut, iar economia evoluează peste media națională. Însă schimbări ale peisajului politic general încep să se facă simţite şi aici.

Ultimii doi ani au înregistrat o accelerare a colapsului susţinerii pentru SPD la nivel național. Acest lucru a fost reflectat în Brandenburg, unde sprijinul pentru partid a scăzut de la 32% în 2014 la aproximativ 20% în prezent. AfD a ajuns la același nivel, de la 12% în urmă cu patru ani.

Turingia are în prezent un premier regional de la Die Linke, care guvernează cu SPD și Verzii într-o coaliție "roșu-roșu-verde". Ca și în alte părţi, sondajele indică o scădere bruscă a sprijinului pentru partidele tradiționale și de guvernământ, CDU, SPD și Die Linke fiind toate pe cale să sprijin substanțial.

AfD este condusă la nivelul landului de către Björn Höcke, considerat un extremist de dreapta chiar și pentru standardele partidului. Ca și în celelalte landuri, AfD este foarte puțin probabil să obțină puterea aici, dar va încerca să devină cel mai puternic partid și să facă în aşa fel încât aritmetica unor coaliții alternative să fie cât se poate de dificilă.

Handelsblatt Global (preluare Rador)