Jornal Economico: Aruncarea unei priviri spre UE în 2019 chiar dă fiori

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 7 ianuarie 2019, 23:44 Actualitate | Internaţional


Uniunea Europeana, in criza existentiala
Foto: pixabay.com
UE, așa cum obişnuiește să meargă, nu înaintează. Trebuie să fie schimbaţi antrenorii de marş. Reformele nu se văd şi nici măcar nu se poate spune că se târăsc, întrucât nu se mișcă, potrivit unui editorial Jornal Economico, citat de Rador.

Dacă privim lumea, nu ne putem închipui o imagine mult mai bună, deși apare o superputere, China, care se evidențiază, cu obiective bine definite pe termen lung și dând impresia că ştie (deoarece s-a pregătit) încotro să meargă.
Într-un mesaj care coincide cu începutul Anului Nou Gregorian (anul chinez va avea loc abia pe 5 februarie), Xi Jinping a fost categoric: "ritmul reformelor noastre nu va bate pasul pe loc și deschiderea noastră va crește", cu alte cuvinte, în ciuda complexității climatului geopolitic global actual, economia chineză va continua să se deschidă spre lume.

Primul meu comentariu din "Jornal Económico" "cu fiori" referitor la perspectivele politice și economice ale Uniunii Europene (UE) în 2019 poate să-și pună prima amprentă (fără a mai vorbi despre Brexit) asupra rezultatelor alegerilor din luna mai: înaintarea semnificativă a populismului și extremei-drepte. Și începând de acolo, un teren bine cultivat pentru o mișcare europeană și internațională de extremă-dreapta, mai formală sau informală, bine sau mai bine organizată, care urmează să se instaleze și să se consolideze.

Condițiile stabilite în Europa indică spre această direcție. Nu avem o singură țară europeană dintre Cele Mari (hotărâtoare în politica UE) și cea mai mare parte a celor mici și mai mici, cu un minim de stabilitate. Acestea sunt, în cea mai mare parte, "stângace", fără identitate, dintr-un motiv sau altul. Într-o stare de turbulență latentă sau evidentă.

Germania se balansează în toate părțile. Politica de refugiați a lui Merkel a deschis fisuri în societatea germană. Dreapta tradițională (creștină) este în criză, SPD în declin lent, dar constant. Astfel, organizarea politică tradițională a țării s-a prăbușit, lăsând cale liberă apariţiei populismului și extremei-drepte și consolidării lor într-un mod semnificativ.

Merkel, în mesajul său de Anul Nou 2019, pare să fi ieșit dintr-un vis, spunând că Germania "trebuie să-și asume mai multă responsabilitate pe arena internațională". Oare visul tău de a-și asuma "mai multă responsabilitate" este destinat și interiorului Europei? Va avea urmări asupra progresului structural al Europei?

Nu mai puțin important, oare de această dată Merkel va fi hotărâtoare (și are puterea de a face acest lucru) în reducerea asimetriilor existente și care se auto-reproduc, condiționând dezvoltarea multor țări din UE și a Uniunii în ansamblul ei? De exemplu, asimetrii în accesul la finanțare. Germania se poate finanța la o rată a dobânzii mai mică de 1%, deoarece euro funcționează pentru Germania ca o monedă slabă, în timp ce pentru Portugalia și pentru alte țări euro este o monedă scumpă, cu rate ale dobânzii mult mai ridicate. Oare acest gen de responsabilitate se află în mintea lui Merkel?

Franța, în ceea ce privește societatea politică, se "dezintegrase" deja la ultimele alegeri, cu aproape dispariția partidelor tradiționale și cu ascensiunea fulgerătoare a lui Macron. Dar acum, cu "vestele galbene", Macron aproape s-a înecat. El supraviețuiește la suprafața apei. Încotro merge Franța? O mare incertitudine. Această situație lasă un teren fertil pentru continuarea progreselor consolidate ale organizaţiei lui Marine Le Pen, cea care nu a fost atinsă și care înaintează pas cu pas. Cine știe dacă, în această nouă conjunctură, va face pași foarte fermi ...!

Despre Italia nu sunt multe de spus. Un guvern împotriva naturii. O societate "amestecată", cu inegalitățile sale persistente și mari de dezvoltare economică și socială nord-sud, și o destructurare politică înfiorătoare într-un profund "bain-marie". Are deja câteva ipoteze de restructurare politică, însă incapacitatea sa a reprezentat o constantă. De asemenea, avem, la nivelul ţărilor mari, Spania și Polonia.

Spania a avut deja și are turbulențele sale structurale cu diferitele puteri autonome, îndeosebi Catalonia, în ultima vreme. Acum vede apariţia pe scenă a unui nou fenomen, populismul de extremă-dreapta, și care va avea o influență decisivă asupra constituirii noii puteri politice din Andaluzia, îndepărtând PSOE, care de la schimbarea franchistă a fost întotdeauna stăpânul acelei regiuni.

Polonia este unul dintre cazurile de democrație limitată, mass-media aflându-se într-o situaţie de cvasi-clandestinitate, cu vini clare ale Uniunii, care nu aplică propriile sale decizii. Un alt focar de mare instabilitate.

Și pentru a amesteca totul, numai Brexit-ul lipseşte, ale cărui scenarii de deznodământ sunt foarte complexe, cu efecte imprevizibile pe tot continentul european.

Țările mici și mijlocii au problemele lor. Unele mai multe, altele mai puține. Cu toate acestea, în unele există o anumită stabilitate, sau altfel, o mai mică instabilitate. Pot aceste țări mai mici să joace un rol pozitiv în "reanimarea" UE?
Există puține speranțe, după părerea mea, deoarece Uniunea Europeană nu pare să aibă un nivel minim de coerență între țări și o discuție privind soluțiile adecvate, practic la nici un nivel. Ați realizat deja că deciziile europene sunt întotdeauna adoptate sub presiune şi la ore mici și niciodată pe baza unei discuții solide? Acest fapt trebuie să fie patologic.

UE, așa obişnuieşte să meargă, nu înaintează. Trebuie schimbaţi antrenorii de marş. Reformele nu se văd şi nici măcar nu se poate spune că se târăsc, deoarece nu se mișcă. Cu toate acestea, există țări care se îmbogățesc pe seama altora din Uniune. Gândiți-vă doar la un euro slab pentru unii și scump pentru alții. Prin urmare, această Europă îi servește pe unii.

UE poartă vina pentru această tendință de mișcări spre populism și extrema-dreaptă și pentru stagnarea și pierderea puterii în ultima vreme, în contextul mondial.
UE nu convinge europenii de bunătatea sa pe viitor.

Această linie de continuitate, această formă de acțiune a principalilor lideri și politicieni ai Uniunii, în special a țărilor mai mari, nu se încadrează în principiile care au existat la începutul acestei instituții. Cu fiecare zi care trece, pacea și înțelegerea între țările europene se cutremură și devin foarte periculoase.

Jornal Economico (preluare Rador)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1296 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by