SUA, cel mai puternic aliat strategic al Germaniei, figurează alături de Rusia în topul statelor de care germanii se tem cel mai mult, relatează Russia Today.

Trump si PutinFoto: Captura video

Aproximativ 55% dintre respondenți consideră că SUA este o amenințare egală cu cea a Rusiei, care este considerată amenințătoare de 56% dintre cei intervievați. Studiul a fost realizat de institutul de statistică Forsa. Țările care domină de obicei astfel de topuri (ex. Coreea de Nord) au înregistrat mult mai puține răspunsuri nefavorabile decât era preconizat.

Doar 27% dintre germanii intervievați au considerat că amenințarea Coreei de Nord este una reală. În spatele Coreei de Nord se află Turcia (24%) și Arabia Saudită (23%). China a fost cotată drept o amenințare de doar 16% dintre respondenți.

SUA este considerată o amenințare la adresa Germaniei cu precădere de cei de vărstă mijlocie, în vreme ce Rusia a fost considerată ca fiind o amenințare mai degrabă de tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, dar și de cei aflați în categoria de vârstă 60+.

Populația Germaniei a devenit în ultimii ani mai rezervată în raport cu influența exercitată de SUA, după cum arată ultimele sondaje.

Anul trecut în mai ZDF a făcut public un sondaj care a avut un rezultat similar. 82% dintre cetățenii respondenți considerau că SUA este un partener în care nu se poate avea încredere, 14% au răspuns că SUA este un aliat de încredere și 4% au spus că nu sunt siguri.