Duminică, WikiLeaks a sfătuit jurnaliștii să evite să scrie 140 de lucruri ,,false și defăimătoare” la adresa fondatorului Julian Assange, care este momentan obligat să rămână la ambasada ecuadoriană din Londra, potrivit Reuters.

Julian Assange, in ambasada Ecuadorului de la LondraFoto: Agerpres/AP

Nu este clar ce a determinat membri WikiLeaks să își îndrepte sfaturile către organizațiile media, însă WikiLeaks a dat exemplu The Guardian pentru publicarea unor informații despre Assange despre care ei susțin că ar fi false. The Guardian nu a răspuns imediat cererilor de comentarii.

,,Există un climat pervers al afirmațiilor neadevărate despre WikiLeaks și despre Julian Assange, lucru care indică fabricarea cu intenție a informațiilor de către publicații importante și cu o reputație bună, a scris WikILeaks într-un email trimis publicațiilor și marcat drept ”Comunicare legală confidențială. Nu este pentru publicare”.

,,Prin urmare, jurnaliștii și editorii au responsabilitatea clară de a verifica faptele cu atenție de la sursele primare și de a consulta următoarea listă pentru a se asigura că nu sunt responsabili pentru împrăștierea unor neadevăruri defăimătoare despre WikiLeaks și Julian Assange.”

Emailul de peste 5 000 de cuvinte include 140 de lucruri despre care WikiLeaks susține că sunt neadevărate cu privire la Assange, inclusiv faptul că acesta ar fi fost un agent care a lucrat pentru serviciile secrete.

WikiLeaks a mai spus că este fals că Assange ar fi fost angajat de guvernul rus sau că el este sau ar fi fost în trecut un apropiat al Kremlinului sau al lui Putin.