Presupunerea Statelor Unite că Turcia va ataca luptătorii kurzi după ce trupele americane se vor retrage din Siria este „irațională”, a declarat duminică Ibrajim Kalin, purtătorul de cuvând al președintelui turc Tayyip Erdogan, citat de agenția de presă Anadolu, conform Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt a transmis că ținta Turciei sunt militanții grupării teroriste Stat Islamic, miliția kurdă YPG și PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Comentariile purtătorului de cuvânt vin după ce John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a adăugat duminică o nouă condiție la retragerea trupelor americane din Siria, conform căreia Turcia trebuie să protejeze kurzii, aliați ai Statelor Unite.

În cadrul unei vizite oficiale în Israel și Turcia, John Bolton a transmis că va discuta cu președintele turc Tayyip Erdogan despre protejarea kurzilor.

Administrația de la Ankara consideră miliţia kurdă YPG ca fiind afiliată mișcării separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație catalogată drept teroristă de Turcia, UE și SUA.