Judecătorul Curții Supreme din Venezuela, Christian Zerpa, a fugit în SUA pentru a protesta împotriva celui de-al doilea mandat al președintelui Nicolás Maduro, anunță BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alegerile de anul trecut "nu au fost libere și competitive", a declarat fostul loialist al lui Maduro pentru un post de radio dinFlorida.

Acesta l-a acuzat pe președintele Maduro de manipularea sistematică a afacerilor Curții Supreme.

Ca răspuns, Curtea a anunțat că Zerpa fuge de acuzații de hărțuire sexuală.

Partidele din opoziție au boicotat votul din 2018, numindu-l înșelător.

Zerpa fusese un aliat crucial pentru Maduro laCurteaSupremă, scriind un aviz juridic cheie în 2016, carejustifica decizia președintelui de a diminua puterile congresului.

Partidul socialist de guvernământ pierduse controlul legislativului înfața opoziției printr-un vot hotărâtorla începutul acelui an.

Dar, într-un interviu cu postul de televiziune din Miami, duminică, Zerpa a numit Curtea Supremă "o anexă a ramurii executive", spunând că președintele le spune judecătorilor cum să se pronunțe asupra anumitor cazuri.

El a spus că nu a criticat în mod public rezultatul alegerilor din 2018 pentru a seasigura că el și familiasa ar putea să fugă în siguranță în SUA.

Maduro urmează să fie inaugurat oficial laal doilea mandat, pe 10 ianuarie.

Paisprezece țări și-au retras ambasadorii de laCaracas, în semn de protest față de rezultatul votului dinlunamai, iar SUA au impus noi sancțiuni economice țării.

Înainte de alegeri, Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană și numeroase țări dinAmerica Latină au declarat că nu vor recunoaște rezultatele.

Opoziția a boicotat votul, în timp ce guvernul a interzis multora participarea la scrutin.

Milioane de oameni au fugit dinVenezuela în ultimii ani pe fondul inflației și a deficitului cronic de alimente.