ONU: Traficul de persoane, o crimă ce rămâne în mare parte nepedepsită

de Serban Anghel     HotNews.ro
Luni, 7 ianuarie 2019, 3:18 Actualitate | Internaţional


UNODC
Foto: Twitter
Traficul de ființe umane, inclusiv bărbați, femei și copii, victime ale activităților infracționale, de la exploatarea sexuală până la recoltarea de organe, rămâne în mare parte nepedepsit în întreaga lume, se arată într-un raport al ONU citat de AFP.

În ciuda unei tendințe recente de creștere a numărului de condamnări pentru traficul de ființe umane din Africa și Orientul Mijlociu, "numărul total de condamnări în aceste zone rămâne foarte scăzut", se arată într-un raport al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), cu sediul la Viena.

"Este puțin probabil ca traficanții să fie aduși în fața justiției", se arată în documentul care solicită o cooperare internațională mai puternică pentru urmărirea penală a rețelelor criminale.

Raportul arată că, în ultimii treizeci de ani, nu au fost niciodată atât de numeroase ca acum țările care se confruntă cu situații de conflict armat .

Existența unui conflict armat „crește riscul de trafic de ființe umane“, deoarece aceste conflicte sunt adesea însoțite de eșecul autorităților, deplasarea forțată a populațiilor, distrugerea structurilor familiale și precaritate economică, arată UNODC.

Traficul în scopul exploatării sexuale este de departe cel mai des întâlnit, reprezentând 59% dintre victimele identificate în 2016.

UNODC citează cazurile a mii de fete și femei din minoritatea Yazidi înrobite de Statul islamic în Irak.

Una dintre ele, Nadia Murad, este unul dintre cei doi câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace din 2018, primit pentru activismul său în favoarea victimelor.

Munca forțată este a doua formă de trafic, reprezentând o treime din victimele despre care există date, în special în Africa Subsahariană și în Orientul Mijlociu.

O sută de cazuri legate de traficul de organe au fost raportate în perioada 2014-2017. Taberele pentru refugiați sunt o zonă favorizată pentru traficanții care recrutează victime "cu promisiuni false de bani sau transport în locuri mai sigure".

În unele cazuri, s-au găsit dovezi de coluziune între traficanți și "profesioniști din domeniul sănătății, folosind practici corupte și frauduloase".

UNODC observă că 70% dintre victimele traficului identificate în întreaga lume sunt femei și 23% dintre toate victimele identificate sunt minori.

Căsătoria forțată este de asemenea o situație care afectează în special femeile din Asia de Sud-Est.

UNODC nu oferă o estimare a numărului de victime ale traficului în întreaga lume. Numărul de cazuri identificate a fost de sub 25 000 în 2016, o creștere de peste 10 000 din 2011, cu "creșteri mai pronunțate în America și Asia".

Cu toate acestea, raportul avertizează că această creștere se poate datora unei identificări mai eficiente mai curând decât unei creșteri a numărului de persoane traficate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

714 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by