Un grup transpartinic de legislatori britanici de marcă va iniţia o îndrăzneaţă încercare de a nu permite un Brexit fără acord, săptămâna aceasta, lipsind guvernul de bani lichizi şi creând o blocare în stilul Donald Trump. Parlamentarii vor vota marţi două amendamente la Legea finanţării, care vor bloca activitatea la Whitehall dacă Theresa May nu va obţine aprobarea Parlamentului pentru acordul negociat de ea cu Bruxelles-ul scrie The Times citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În fruntea grupului de lideri de comisii care a depus un amendament care ar priva Trezoreria de prerogativele sale de a acţiona în lipsa unui acord, dacă miniştrii ar insista să aplice acordul fără sprijinul legislatorilor, se află fostul ministru laburist Yvette Cooper. Ieri seara, ea s-a angajat că grupul - care îi include pe foştii miniştri conservatori Nicky Morgan, Oliver Letwin şi Nick Boles - va încerca să amendeze avizarea fiecărui act legislativ pentru a împiedica producerea unui Brexit fără acord.

Doi membri ai echipei doamnei May au recunoscut sâmbătă seara că planul ar putea duce la o "paralizie totală" la vârful guvernului.

Legea finanţării acordă Trezoreriei dreptul de a cheltui bani pentru un Brexit fără acord şi prerogative extinse, care nu sunt definite şi care ar putea fi utilizate pentru intervenţii de urgenţă în cazul lipsei unui acord.

"Amendamentul nostru ar bloca unele din prerogativele Trezoreriei în situaţia lipsei unui acord, dacă Parlamentul nu votează explicit pentru lipsa unui acord sau dacă guvernul nu cere prelungirea Articolului 50", spune Cooper. "Vom încerca să depunem măsuri de siguranţă similare pentru toate legile înaintate de guvern".

Planul este susţinut şi de liderii comisiei speciale, Hilary Benn, Rachel Reeves, Sarah Wollaston, Harriet Harman şi Frank Field.

Un al doilea amendament, depus de liderul liberal-democrat Sir Vince Cable, de Partidul Verde şi de partidul din Wales, Plaid Cymru, va împiedica Trezoreria să colecteze orice taxe pe venit sau pe corporaţie, dacă Parlamentul nu-şi va da aprobarea pentru un acord de Brexit.

Ieri seara, premierul i-a avertizat pe legislatori că "singura cale de a onora rezultatul referendumului şi în acelaşi timp de a proteja locurile de muncă şi securitatea este de a susţine acordul care se află pe masă". Într-un apel la propriul ei partid, ea a spus: "Haideţi să descoperim un nou spirit al scopului comun. Să aprobăm un acord Brexit care ne trimite înainte într-un viitor mai luminos, cu încredere".

O sursă guvernamentală importantă a recunoscut că amendamentul Cooper ar fi "prima din numeroasele" încercări de a o ataca pe May şi şi-a exprimat preocuparea că speakerul Camerei Comunelor, John Bercow, le va admite.

Tot marţi, May se va confrunta cu o nouă ambuscadă în cabinet, când miniştri care susţin rămânerea în UE, precum David Gauke, ar urma să facă apel la ea să excludă eventualitatea ieşirii fără un acord, iar alţii ca Liz Truss şi Jeremy Hunt să ceară accelerarea planificării.

Demersurile survin în timp ce echipa lui May elaborează un plan pentru a obţine sprijin pentru acordul negociat de ea, solicitând Curţii Europene de Justiţie să emită recomandări legale privind caracterul "temporar" al măsurilor de siguranţă care vizează Irlanda de Nord.