''Vom da o lecţie de umanitate întregii Europe''. Luigi di Maio insistă şi reiterează ideea de a primi în Italia femeile şi copiii salvaţi de ONG-ul Sea Watch şi care se află de mai multe zile în faţa portului din Malta, relatează Il Giornale citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Zeci de persoane, femei şi copii se află de 14 zile în mijlocul mării, la o milă distanţă de coastele Maltei'', repetă viceprmierul Italiei. ''UE îşi ascunde capul în nisip, Malta se preface că nu vede şi atunci, în faţa acestei indiferenţe ruşinoase, noi anunţăm că Italia este dispusă să primească femeile şi copiii. Niciun copil nu poate fi lăsat 14 zile în mijlocul mării din cauza faptului că UE şi Malta nu-şi fac datoria. Politica de migraţie din ultimele luni a redus debarcările în Italia şi noi nu ne-am schimbat ideea, însă atunci când vine vorba de femei şi copii, Italia trebuie să dea întregii Europe o lecţie de umanitate''.

Un apel preluat şi de Roberto Fico şi care readuce unitatea în cadrul Mişcării 5 Stele. "Întreaga Europă trebuie să se asigure că ceea ce s-a întâmplat în aceste zile cu Sea Watch şi în ultimele luni cu alte nave din Marea Mediterană nu se va mai întâmpla din nou'', a scris preşedintele Camerei. "Sunt convins că iniţiativa luată ieri de Luigi Di Maio este un semnal important şi sunt bucuros de acest lucru. În acelaşi timp, eu cred cu tărie că Italia nu ar trebui să fie lăsată singură, şi că nici o altă ţară nu ar trebui să mai fie lăsat singură atunci când trebuie să gestioneze probleme complexe".

Liga Nordului însă este împotrivă. ''Linia guvernului nu prevede să laşi să intre pe fereastră ceea ce a ieşit pe uşă'', a comentat subsecretarul Stefano Candiani.

Până şi ONG-ul Sea Watch este împotriva iniţiativei lui Di Maio pe care o consideră ca fiind inacceptabilă deoarece ''familiile aflate la bordul navei nu pot fi separate": "la bord sunt 7 copii, dintre care treifac parte din aceeaşi familie," explică pentru AGI purtătorul de cuvânt de la Sea Watch,Federica Mameli."Ei nu acceptă să fie separaţi şi nici noi nu îi vom despărţi vreodată".