Trei sferturi dintre francezi sunt nemulţumiţi de preşedintele Emmanuel Macron şi de modul în care guvernul său conduce ţara, potrivit unui sondaj ale cărui concluzii au fost anunţate joi. Majoritatea populaţiei franceze aşteaptă mai multe măsuri pentru mărirea veniturilor din gospodării, relatează Euronews citat de Rador.

MacronFoto: Captura video

Finalul anului 2018 a fost marcat de un val de proteste ale "vestelor galbene", ce au zguduit preşedinţia lui Macron, forţându-l pe acesta la compromisuri pentru a dispersa nemulţumirile legate de ceea ce a fost percepută ca o micşorare a veniturilor francezilor, compromisuri ce au inclus amânarea planurilor de mărire a taxelor la carburanţi. De atunci, Macron a anunţat că va continua să reformeze sistemul privind ajutoarele de şomaj şi serviciul civil, chiar dacă protestele vor continua.

Doar 25% dintre francezii interogaţi au afirmat că sunt mulţumiţi de politicile lui Macron, potrivit sondajului efectuat de Odoxa and Dentsu Consulting pentru Franceinfo şi ziarul Le Figaro. Popularitatea preşedintelui francez a scăzut abrupt, în mai puţin de un an. În aprilie 2018, un sondaj similar arăta că 59% dintre francezi sunt nemulţumiţi de Macron, spre deosebire de 75%, acum. Totodată, sondajul a mai relevat şi că, pentru 54% dintre francezi, prioritatea este sporirea puterii de cumpărare. Reducerea şomajului, care era procuparea numărul unu de mai mulţi ani, a ajuns doar pe locul patru, în topul grijilor urgente.

Mişcarea vestelor galbene, cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Macron în cele 20 de luni de mandat, s-a bucurat de un sprijin răspândit din partea cetăţenilor francezi, de la începutul protestelor, la 17 noiembrie 2018, chiar dacă susţinerea a mai scăzut, după concesiile făcute de Macron.

Potrivit sondajului din 3 ianuarie, 55% dintre cei intervievaţi au afirmat că vor ca mişcarea să continue, spre deosebire de 54% într-un sondaj anterior, pe 11 decembrie şi 66% pe 22 noiembrie.