Sudul Germaniei și Austria sunt puternic afectate de ninsorile din weekend. Iar acestea continuă până în noaptea de luni spre marți, după cum a comunicat Serviciul de Meteorologie german, duminică dimineață. În zonele limitrofe Alpilor se prevede un strat nou de zăpadă, de până la 40 de cm, care va duce la mari probleme pe șosele și căi ferate. În munți, există pericol de avalanșe. Peste o sută de accidente, unele mortale, anulări de trenuri și curse aeriene fac bilanțul acestui weekend „alb“.

Iarna grea in GermaniaFoto: Dani Rockhoff

Noaptea trecută, sute de polițiști și echipe de intervenție au fost în acțiune în sudul Bavariei. „Am avut 140 de intervenții în cazul unor crengi prăbușite sau a unor mașini rămase în pană“, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Bavaria Superioară, pentru presă germană. Situația s-a repetat și în nordul landului german. În cele 135 de accidente înregistrate până acum, șapte oameni au fost răniți, unul dintre ei grav. În Franconia se pare că ninsoarea a încetat pentru moment, iar străzile sunt în mare parte deszăpezite.

În ce privește transportul feroviar, în cursul zilei de duminică e nevoie de multă răbdare, mai ales în ceea ce privește deplasarea la sud și vest de München. Legăturile de tren spre zona Allgäu și spre Garmisch-Partenkirchen rămân, momentan, blocate.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Bahn (DB) a precizat că peste șine și liniile electrice au căzut copaci și crengi încărcate de zăpadă. În unele zone se oferă deja autobuze, ca transport alternativ. DB nu a putut preciza un termen de rezolvare completă a situației și recomandă călătorilor să se informeze online despre cursele pe destinația lor.

Și aeroportul din München a fost puternic afectat de vremea nefavorabilă. O purtătoare de cuvânt a acestuia a precizat că sâmbătă noaptea au mai fost doar 15 anulări de zboruri, dar ar mai putea interveni și altele, „dacă seara va mai ninge intens“. În cursul zilelor de vineri și sâmbătă s-au înregistrat în total 195 de anulări de curse aeriene.

Un caz de deces a fost înregistrat în zona muntoasă Berchtensgaden, unde o tânără de 20 de ani a fost prinsă de avalanșă, iar un tânăr de 19 ani a murit în urmă unui accident rutier datorat carosabilului alunecos. Alți patru oameni au fost răniți în acest accident, doi dintre ei grav.

Și traficul din Austria suferă de pe urmă ninsorilor. În zonele de munte au fost blocate o serie de străzi, din cauza pericolului de avalanșe, iar sâmbătă noaptea circulația pe autostrada de la vest de Viena a fost puternic îngreuiată din cauza șirului de camioane format pe parcurs. În Alpii austrieci sunt zone unde turiștii și localnicii au fost blocați, iar schiatul interzis, din cauza pericolului de avalanșe, evaluat la nivelul 4-5.

La Bischofshofen a fost anulate chiar și calificările pentru un turneu de schi. Și aeroportul din Innsbruck a anunțat „reduceri masive în traficul aerian“. Potrivit Centralei Meteorologice și Geodinamice austriece, ninsorile vor continua până în noaptea de luni spre marți.