Câteva mii de persoane au participat sâmbătă după-amiază la un marș de protest la Budapesta, manifestanții protestând față de modificările în domeniul muncii introduse de Guvernul Viktor Orban, numite "Legile Sclaviei" de către oponenții liderului ungar, informează agenția MTI, citată de Mediafax.

Proteste UngariaFoto: Captura Facebook

Demonstrația de sâmbătă, intitulată "Protest național față de legile sclaviei", a fost organizată de partide de opoziție, sindicate și grupuri civice. În pofida vremii friguroase, manifestanții s-au adunat în Piața Eroilor din Budapesta și s-au îndreptat apoi spre Parlament, unii dintre participanții îndemnând la o "grevă națională".

În ultimele săptămâni, Viktor Orban, a cărui autoritate părea de nezdruncinat până acum, s-a confruntat cu o serie de proteste masive. Manifestanții au contestat o reforma în domeniul muncii, dar și implicarea Guvernului Orban în domeniul justiţiei.

Modificările legislative propuse de Guvernul Viktor Orban au fost adoptate luna trecută şi stipulează că firmele pot solicita angajaților să presteze până la 400 de ore suplimentare pe an şi pot amâna cu trei ani plata acestora.

Guvernul condus de Viktor Orban susţine că această reformă va aduce beneficii angajaţilor şi companiilor care se confruntă cu o criză a forţei de muncă.

Fidesz, partidul condus de premierul Viktor Orban, susţine că protestele sunt organizate de "mercenari străini" plătiţi de miliardarul american George Soros.

Pe de altă parte, Soros neagă acuzaţiile şi afirmă că scopul acestora este să creeze un fals inamic extern care să-i permită lui Viktor Orban să acapareze mai multă putere.