Mişcarea 'vestelor galbene' a 'devenit de fapt una de agitatori' care vrea o insurecţie şi, în principiu, să răstoarne guvernul', a apreciat vineri purtătorul de cuvânt al executivului francez, Benjamin Griveaux, citat de AFP, conform Agerpres.

Foto:

Dar guvernul este 'gata să discute cu oameni sinceri care nu instrumentalizează politic greutăţile concetăţenilor noştri', a afirmat Griveaux după încheierea primei şedinţe a executivului francez din acest an.

După 'răspunsurile concrete şi rapide' ale guvernanţilor la revendicările privind puterea de cumpărare, 'cei care rămân mobilizaţi' s-au angajat 'într-o luptă politică pentru contestarea legitimităţii guvernului şi a preşedintelui Republicii', a declarat purtătorul de cuvânt Benjamin Griveaux.

Vestele galbene 'nu doresc să participe la 'marea dezbatere naţională'', a indicat el, îndemnându-i pe francezi, dimpotrivă, să 'participe activ şi să-şi facă auzită vocea'.

Întrebat dacă fermitatea afişată faţă de 'vestele galbene' în continuare mobilizate nu riscă să radicalizeze mişcarea, acesta a răspuns: 'Legea, nimic altceva decât legea, legea în întregime şi dacă unii au probleme cu respectarea legii, ei sunt atunci într-adevăr persoanele cele mai radicalizate', a subliniat Benjamin Griveaux, evocându-i pe 'unii obişnuiţi ai platourilor de televiziune'.

'Sunt într-o luptă politică. Să fie sigure de un lucru: forţa va rămâne de partea legii', a insistat el, admiţând că este dificil de dialogat cu aceste persoane.

Referitor la Eric Drouet, considerat unul din liderii 'vestelor galbene', un personaj mediatizat şi controversat, care a fost reţinut miercuri seara în apropiere de Champs-Elysees, Benjamin Griveaux a afirmat că acesta 'nu este mai presus de lege'.

Preşedintele Emmanuel Macron a reiterat în şedinţa executivului francez 'tripticul' urărilor sale din 31 decembrie: 'Adevăr, demnitate şi speranţă!' şi a 'constatat că am pornit pe calea cea bună', a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului francez.