Familia fostului pușcaș marin Paul Whelan, arestat și acuzat de spionaj la Moscova, a cerut vineri congresului american și Departamentului de Stat să intervină pentru a-i asigura eliberarea, relatează AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Personalul ambasadei americane de laMoscova are acces consular la Paul și a confirmat că este în siguranță", a scris fratele său David Whelan, exprimând într-o declarație "ușurarea" familiei.

El a spus că "apreciază" angajamentul ambasadorului SUA în Rusia, Jon Huntsman.

Dar, a adăugat el, "cerem Congresului Statelor Unite și Departamentului de Stat să-l ajute pe Paul, să-i asigure eliberarea și revenirea la domiciliu".

Autoritățile americane au rămas în continuareprudente în această chestiune, care apare într-un context marcat de maimulte acuzații de spionaj aduse de Vest Rusiei.

"Dacă arestarea lui nu este justificată, vom cere repatrierea imediată", a declarat miercuri secretarul de stat Mike Pompeo.

Paul Whelan, în vârstă de 48 de ani, are naționalități americane, britanice și irlandeze. Potrivit New York Times, are și un pașaport canadian.

Este retras dinMarina SUA, fiind în prezent directorul securității internaționale a grupului american BorgWarner, producător de piese de schimb în sectorul auto.

Serviciile ruse de securitate (FSB) au declarat că tocmai comitea "un act de spionaj" când a fost arestat în urmă cu o săptămână laMoscova.

El a fost acuzat și o instanță a dispus reținerea sa în arest preventiv, a declarat avocatul său joi. Se confruntă cu până la 20 de ani de închisoare.

Familiasaîisusține nevinovăția și asigură că eralaMoscova pentru nunta unui fost coleg dinmarină.

Unii comentatori susțin că Paul Whelan ar putea servi drept moneda de schimb pentru rusoaicaMaria Butina, arestată în această vară în Statele Unite. În decembrie, ea a pledat vinovat de "complot" în vederea "promovării intereselor Rusiei".

Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a avertizat vineri Moscovasă nu facă un "joc diplomatic de șah".