O nouă teorie privind cele aproximativ 80 de tone de aur pe care le-ar fi ascuns trupele lui Napoleon Bonaparte în timpul retragerii din Rusia după campania din 1812 a fost avansată de un istoric rus, scrie Mediafax citând BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viaceslav Rizhkov susține că toți cei care au încercat să găsească bogățiile ascunse de Napoleon Bonaparte pe drumul de întoarcere, după ce a pierdut Moscova, au pornit în direcții greșite.

Istoricul spune că rezolvarea problemei s-ar afla în orașul său natal, Rudnia, în apropiere de granița cu Belarus.

S-a spus multă vreme că marea armată a lui Napoleon a plecat după înfrângerea din Rusia cu 80 de tone de aur și alte obiecte prețioase furate de la Moscova. Când vremea s-a înrăutățit, soldații ar fi îngropat comoara, dar, de 200 de ani, nu a fost găsită nicio urmă a bogățiilor.

Philippe de Ségur, unul dintre cei care au stat alături de Napoleon, a spus că bogățiile au fost aruncate în Lacul Semlevo din regiunea Smolensk. Informația părea credibilă, pentru că în apropiere s-au găsit mari cantități de armament și de muniție abandonate de trupele franceze. Lacul a fost cercetat de autoritățile ruse, arheologi și vânători de comori încă din 1830, dar nu s-a găsit nimic.

Alți istorici au considerat că indiciul oferit de generalul Segur nu era decât o încercare de a distrage atenția căutătorilor de comori și că bogățiile s-ar fi aflat în râul Berezina din Belarus. În 2012, o expediție care a inclus cercetători francezi și din Belarus nu a reușit să găsească vreo urmă a comorii.

Istoricul Viaceslav Rizhkov s-a remarcat în primele zile din 2019 cu ideea că tot detașamentul trimis de Napoleon la Semlevo a fost o manevră menită să îi deruteze pe spionii ruși, în timp ce împăratul și comoara s-au îndreptat spre Rudnia. Potrivit noii teorii, armata franceză ar fi construit un dig și ar fi ascuns aurul și bijuteriile în mâlul de pe fundul Lacului Bolșaia Rutaveci.

În sprijinul teoriei sale, istoricul a vorbit despre relatările legate de un dig care s-a erodat treptat după 1812 și o analiză a apei din 1989 care a arătat o concentrație neobișnuit de mare de ioni de argint.

În același timp, Vladimir Porivaiev, un vânător de comori profesionist și expert în campania napoleoniană, a descris noua teorie drept "ficțiune". "De secole bune, istoricii și documentariștii analizează fiecare pas al campaniei lui Napoleon în Rusia.... Este absolut improbabil să-și fi abandonat armata ca să fugă cu 400 de căruțe încărcate cu aur", a declarat acesta unei publicații moscovite.

Lacul vizat se bucură de un statut special de protecție a mediului din 1975. Bărcile cu motor sunt interzise și chiar ambarcațiunile obișnuite sunt obligate să rămână în apropierea malului din considerente ce țin de ecologie.