China a testat cea mai puternică bombă non-nucleară pe care o deține, potrivit presei de stat, care a supranumit-o "versiunea chinezească a mamei tuturor bombelor", o referință la dispozitivul american folosit în Afganistan, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Producătorul de stat de armament Norinco a publicat pe site-ul său o înregistrare video care arată, timp de câteva secunde, lansarea unei bombe. Aceasta se prăbușește pe o pajiște, înainte de a produce un imens glob de foc și o coloană de fum negru.

Pe rețelele sociale, agenția oficială de presă China Nouă a descris dispozitivul, prezentat pentru prima oară, drept "versiunea chinezească a mamei tuturor bombelor".

Bomba, a cărei "putere este inferioară doar armelor nucleare", a fost lansată de un bombardier H-6K, potrivit sursei citate.

Nici Norinco și nici China Nouă nu au furnizat precizări legate de data sau locul exploziei și nici despre raza de acțiune.

Bomba chinezilor ar fi lungă de cinci până la șase metri, dar mai mică și mai ușoară decât dispozitivul american, potrivit lui Wei Dongxu, un analist militar din Beijing citat vineri de cotidianul semioficial Global Times.

"Explozia masivă care este generată poate să distrugă cu ușurință și să aneantizeze total ținte terestre fortificate", a subliniat Wei.

Versiunea americană

Statele Unite au lansat în aprilie 2017 în Afganistan cea mai puternică armă convențională din arsenalul lor, o bombă cu efect de suflu masiv (massive ordnance air blast - MOAB), pe care au supranumit-o "mama tuturor bombelor".

Scopul declarat a fost distrugerea unei rețele subterane de tunele și tranșee ocupată de gruparea jihadistă Stat Islamic.

MOAB, versiunea americană, are 9,8 tone și este cea mai puternică bombă non-nucleară din arsenalul american, calificată de site-ul specializat în apărare GlobalSecurity.org drept "enormă, puternică și lansată cu precizie".

Acest dispozitiv conține 8,48 tone de explozibil H6, cu o putere comparabilă cu 11 tone de TNT.

Lungă de nouă metri și cu un diametru de un metru, este cea mai mare armă ghidată prin satelit și lansată din avion care a fost concepută vreodată, potrivit GlobalSecurity.org. Popular Mechanics subliniază că bomba cântărește cât un avion de luptă F-16.

Ghidată prin GPS, este lansată de pe rampa posterioară a unui avion de transport de tip C-130. Este echipată cu o parașută pentru a-i încetini coborârea.

Concepută pentru a exploda înainte de a lovi solul, are o cocă fină de aluminiu pentru ca unda de șoc, care poate atinge 150 de metri, potrivit site-ului Wired.com, să fie cât mai mare posibilă.

Rușii se laudă cu "Tatăl tuturor bombelor"

Sputniknews.com susținea însă în 2017 că bomba rusească Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power (ATBIP), supranumită "Tatăl tuturor bombelor", depășește versiunea americană în termeni de putere de distrugere și suflu.

Potrivit Rossiyskaya Gazeta, bomba rusească este o armă termobarică cu o putere de distrugere de patru ori mai mare decat MOAB, respectiv echivalentul a 44 de tone de TNT.

Raza de acțiune a acestei bombe ar fi de 300 de metri, comparativ cu 150 de metri pentru MOAB.

Bomba rusească are o greutate de 7,1 tone și este ghidată prin Glonass.