Canada susține că 13 cetățeni au fost reținuți în China după ce Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei și directorul financiar al companiei, a fost arestată luna trecută în Vancouver la cererea Statelor Unite ale Americii, relatează Reuters.

Sediul HuaweiFoto: AGERPRES

Cel puțin 8 dintre cei 13 cetățeni canadieni au fost eliberați, potrivit unei declarații guvernamentale care, însă, nu precizează care au fost temeiurile acestor arestări.

Înainte ca guvernul să facă această declarație în cursul zilei de joi, presa a fost informată doar cu privire la trei canadieni care se aflau în custodia poliției din China. Tensiunile diplomatice dintre Canada și China au escaladat de la arestarea lui Meng din 1 decembrie 2018.

Guvernul canadian a declarat de mai multe ori că nu există nicio conexiune directă între arestarea lui Meng și arestările cetățenilor canadieni. Cu toate acestea, mai mulți diplomați din Vest care se află la Beijing și foști diplomați canadieni au susținut că reținerea cetățenilor canadieni este încercarea Chinei de a răspunde Canadei proporțional cu ofensa diplomatică adusă prin arestarea fiicei fondatorului Huawei.

Meng a fost eliberată în schimbul plății unei cauțiuni în valoare de 7.4 milioane $ pe 11 decembrie și locuiește momentan în Vancouver, de unde încearcă să se lupte cu posibilitatea extrădării în SUA. Directoarea financiară în vârstă de 46 de ani poartă o brățară de monitorizare și nu poate părăsi locuința în intervalul orar 23:00-06:00.