Departamentul de Stat din Statele Unite a emis o avertizare de călătorie prin care le sugerează cetățenilor americani să fie precauți dacă se află în China, în contextul în care mai mulți cetățeni americani și canadieni au fost reținuți de autoritățile chineze, relatează BBC.

Aeroport ChinaFoto: Captura YouTube

Documentul avertizează cetățenii americani cu privire la faptul că pot fi împiedicați fără motiv să părăsească țara.

Avertizarea de călătorie a fost emisă la puțin timp după ce doi cetățeni canadieni, Michael Kovrig și Michael Spavor, au fost reținuți în China, fiind acuzați că au pus în pericol siguranța națională. Arestul celor doi a fost asociat cu deteriorarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Kovrig și Spavor au fost reținuți în luna decembrie. Procurorul general al Chinei a transmis joi că cei doi inculpați „au încălcat fără îndoială legea”.

De asemenea, trei cetățeni ai Statelor Unite au fost acuzați de „infracțiuni economice” pe teritoriul Chinei și au primit o interdicție de a părăsi China în luna noiembrie.

Alte trei persoane, copiii și soția unui om de afaceri american investigat în China, sunt reținuți în China din luna iunie, potrivit Mediafax.