Trecerea în 2019 nu a însemnat şi sfârşitul dificultăţilor pentru Emmanuel Macron. În timp ce mişcarea "vestelor galbene" continuă şi cazul Benalla reapare, preşedintele Republicii trebuie să facă faţă unei noi încercări. Şi e importantă. Sylvain Fort, care este redactorul discursurilor lui şi directorul de comunicare, a arătat miercuri seara că va părăsi Palatul Élysée. Contactat de "Le Figaro", el a confirmat informaţia dată de "Le Parisien". Plecarea lui ar trebui să aibă loc după 15 ianuarie, chiar după ce va fi terminat de lucrat la scrisoarea către francezi promisă de Emmanuel Macron, citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunţat "în urma cu mai multe săptămâni" de această decizie, şeful statului ar fi încercat, după informaţiile noastre, fără succes, să-l reţină pe cel de care îi este foarte apropiat. "Avem o relaţie de excepţie care va rămâne intactă", se mulţumeşte să comenteze Sylvain Fort, care spune că a considerat tot timpul că "misiunea" lui nu va fi veşnică. Tată a trei copii, bărbatul de 46 de ani îşi va lua mai multe săptămâni de vacanţă şi să se bucura de familie, înainte de a reveni probabil să lucreze în privat.

Recrutat de candidatul En marche! în toamna 2016 pentru a-l ajuta să cucerească Palatul Élysée, Sylvain Fort a fost numit responsabil cu polul de comunicare în timpul campaniei prezidenţiale. Dar după alegeri, acest absolvent al Şcolii Normale pasionat de operă a cerut să părăsească postul "cronofag" pentru a se orienta spre funcţii care ar fi mai potrivite cu CV-ul lui.

Astfel, el a fost numit, în primăvara 2017, "consilier de discurs şi memorie" al preşedintelui Republicii. După peste un an petrecut retras, el a fost totuşi chemat în ajutor în vara lui 2018, în toiul evoluţiei cazului Benalla: şeful statului i-a cerut să vină să conducă celula de comunicare de la Palatul Élysée. În situaţia în care toţi consilierii de la Palatul Élysée păreau depăşiţi de criză şi incapabili să-l protejeze - la fel ca Bruno Roger-Petit - preşedintele s-a bazat pe nucleul său istoric. Sylvain Fort era unul dintre pilonii acestuia.