Femeile britanice trimise peste hotare de către familiile lor și căsătorite cu forța sunt puse de Ministerul de Externe al Regatului Unit să își suporte singure costurile pentru a se întoarce acasă, potrivit unei investigații realizate de ziarul Times din Marea Britanie, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Victimele sunt, în unele cazuri, obligate să plătească sute de lire sterline pentru bilete de avion, mâncare și adăpost, mișcare criticată de politicieni și ONG-uri.

Printre victimele salvate în 2018 sunt și câteva tinere britanice trimise de familiile lor în Somalia, unde au fost abuzate fizic, transmite Times.

Între timp, Yvette Cooper, membră a parlamentului din partea Partidului Laburist, a declarat că a fost "complet uimită" de constatări. "Căsătoria forțată este sclavie", a spus Cooper într-o postare pe Twitter. "Este imoral faptul că Guvernul le pune pe victime să-și plătească libertatea. Miniștrii trebuie să ia rapid măsuri".

Ministerul de Externe a transmis într-o declarație către CNN că, deoarece costurile erau din "fonduri publice", a avut "obligația de a recupera banii în timp util".

În 2017, Biroul de Externe a ajutat 27 de victime ale căsătoriilor forțate să se întoarcă în Marea Britanie și 55 de victime în 2016, potrivit cifrelor obținute de către The Times. Raportul a adăugat că, în ultimii doi ani, Ministerul de Externe a împrumutat cel puțin opt victime cu 7.765 de lire sterline în total, iar aproximativ 3.000 de lire sterline au fost recuperate.