Abuzul psihologic și emoțional în relații este de acum o infracțiune în Irlanda. Legea privind violența domestică a intrat în vigoare marți și prevede noi măsuri de protecție pentru victimele abuzurilor emoționale și psihice, scrie CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deși abuzul psihologic și emoțional este mai greu de depistat decât violența fizică, poate fi la fel de dăunător, spun experții.

Ministrul justiției și egalității din Irlanda, Charlie Flanagan, a transmis printr-o declarație că noua lege "recunoaște că efectul controlului non-violent într-o relație intimă poate fi la fel de dăunător victimelor ca și abuzul fizic. Prin această nouă dispoziție transmitem faptul că societatea nu va mai tolera abuzurile emoționale comise de un partener împotriva celuilalt într-un context intim".

În cadrul unui sondaj al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) realizat la nivel european, privind violența împotriva femeilor, s-a descoperit că aproape o treime din femeile irlandeze (31%) au declarat că au fost abuzate psihologic de către un partener, iar 12% au spus că au fost urmărite, inclusiv online.