Noul ministru brazilian de Externe, Ernesto Araujo, a declarat miercuri că vrea să lupte pentru "inversarea mondializării" și pentru "eliberarea politicii externe" a Braziliei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Șeful diplomației noului președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro și-a prezentat viziunea după învestirea în funcție, la sediul ministerului Afacerilor Externe din Brazilia.

"Vom lupta pentru inversarea mondializării și pentru împingerea sa spre punctul de plecare", a declarat Araujo.

"Mult timp, Brazilia a spus ceea ce credea că trebuie să spună, voiam să fim elevul bun al mondializării și credeam că asta era totul. Am fost o țară inferioară", a continuat el.

Araujo împărtășește cu Bolsonaro o respingere radicală a președințiilor de stânga exercitate de Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010) și de Dilma Rousseff (2011-2016), al căror Partid al muncitorilor a introdus "marxismul cultural" în diplomația braziliană, potrivit noului ministru.

Acesta a spus că guvernul Bolsonaro va fi caracterizat printr-o ruptură față de diplomația tradițională a celei mai mari puteri din America Latină, care a încercat până în prezent să păstreze o distanță egală față de marile puteri mondiale și să favorizeze cooperarea Sud-Sud cu guvernele de stânga latino-americane.

Araujo a citat și guvernele pe care le admiră și care fac parte toate din valul anti-mondializare și conservator care străbate lumea: Statele Unite ale lui Donald Trump, Israel, Italia, Ungaria și Polonia, alături de "țările latino-americane care s-au eliberat de Forumul de la Sao Paulo", o conferință a partidelor politice și altor organizații de stânga din American Latină și Caraibe.

"Îi admirăm pe cei care luptă împotriva tiraniei în Venezuela și în alte locuri", a declarat Araujo, 51 de ani, care împărtășește valorile conservatoare ale președintelui Bolsonaro.

Araujo a cerut brazilienilor să acorde mai multă atenție viziunii scriitorilor și muzicienilor asupra Braziliei decât celei a comentariilor din presa străină.

"Vom citi mai puțin Foreign Affairs și mai mult Clarice Lispector sau Cecilia Meireles, vom citi mai puțin New York Times și mai mult José de Alencar și Gonçalves Dias, vom asculta mai puțin CNN și mai mult Raul Seixas", a spus el.