Procurorul de caz din Arabia Saudită a cerut pedeapsa cu moartea pentru 5 din cei 11 suspecți în dosarul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în octombrie anul trecut, informează agenția de stat SPA, citată de Reuters.

Jamal Khashoggi intrand in consulatFoto: Captura YouTube

Anunțul a fost făcut la primul termen de judecată în procesul morții jurnalistului care a iscat un scandal internațional uriaș și care a pus sub semnul întrebării imaginea și relațiile Arabiei Saudite cu statele occidentale.

Khashoggi, exilat în SUA şi contributor al cotidianului Washington Post, a fost ucis în sediul consulatului saudit de la Istanbul, în 2 octombrie.

Editorialistul saudit critic faţă de puterea de la Riad a fost ucis de un comando saudit în interiorul consulatului, unde se prezentase pentru nişte demersuri administrative. Cadavrul lui Jamal Khashoggi nu a fost încă găsit, la aproape trei luni de la moartea sa. Autorităţile turce au dezvăluit că trupul jurnalistului a fost dezmembrat, apoi scos din consulat, însă există în continuare semne de întrebare în legătură cu ceea ce s-a întâmplat după aceea.