Unul dintre liderii demonstrațiilor antiguvernamentale ale "vestelor galbene", Eric Drouet, a fost reținut de poliția franceză miercuri pentru organizarea unui protest central la Paris, fără a obține autorizație în prealabil, potrivit unei surse din cadrul parchetului, informează France24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Drouet - care se confruntă deja cu un proces pentru port ilegal de armă - a fost reținut în timp ce se îndreaptă spre Champs-Elysees, potrivit unei surse din poliție.

Câteva zeci de demonstranți s-au adunat în fața unui McDonalds, lângă celebrul monument de război Arcul de Triumf din Franța, și îl așteptau pe Drouet să ajungă miercuri seara.

Demonstrațiile "vestelor galbene" - numite în acest fel după jachetele cu vizibilitate ridicată - au început în Franța în noiembrie și s-au răspândit cu rapiditate.

Protestatarii au intrat în conflict în mod repetat cu poliția din Paris și din alte orașe mari din Franța, declanșând astfel o criză internă pe care Macron a gestionat-o cu mare dificultate.

Drouet a fost arestat pentru prima dată luna trecută. Procesul acestuia va începe pe 5 iunie pentru"port ilegal de armă de categoria D", a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Radicalul lider de stânga Jean-Luc Melenchon, un critic feroce al lui Macron, a scris: "Din nou, Eric Drouet a fost arestat, de ce? Abuzul de putere, o poliție politizată care vizează și hărțuiește liderii mișcării vestei galbene.”

După câteva săptămâni de violență, Macron a anulat în cele din urmă creșterea impozitului pe combustibil ca răspuns la proteste și a promis mărirea salariului minim și reducerea impozitelor pentru pensionari.

Deși numărul protestatarilor care participă la demonstrații a scăzut de la anunțul făcut de Macron, acestea nu au dispărut cu totul momentan.