Administrația lui Evo Morales a început să înregistreze în sistemul de sănătate cetățenii fără asigurare medicală. Până în prezent, 5.8 milioane de indivizi au fost înregistrați în baza de date. Guvernul bolivian va investi peste 200 milioane $ în noi spitale și în personal medical, transmite Telesur English.

Evo MoralesFoto: Captura YouTube

Guvernul bolivian, sub președintele Evo Morales, a început să înregistreze oficial cetățenii pentru asistență medicală gratuită, care va fi disponibilă în martie.

Ministrul Sănătății, Adolfo Zarate, a anunțat că o brigadă de oficiali din domeniul sănătății va merge din ușă în ușă în toată țara pentru a înregistra bolivieni neasigurați cu vârste cuprinse între 5 și 60 de ani până în 28 ianuarie, într-o fază inițială. După aceea, înregistrarea va continuă.

Zarate a spus că înregistrarea durează mai puțin de două minute și informează locuitorii cu privire la localizarea precisă a celor mai apropiate instituții de asistență medicală. Bolivianii vor putea să se înregistreze și pentru îngrijirea medicală publică gratuită la târgurile locale de sănătate.

"Am început oficial procesul de înregistrare pentru sistemul unificat de sănătate (SUS în limba spaniolă) pe 2 ianuarie", a declarat Zarate reporterilor.

Începând cu luna martie, UHS va oferi tuturor bolivienilor fără asigurare asistență medicală gratuită de calitate, pe care cetățenii în prezent trebuie să o plătească din buzunar sau să o obțină prin intermediul asigurărilor private. Guvernul susține că planurile de asigurare privată ale persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, deja acoperite de asigurările sociale, nu vor fi afectate de noul plan.

Unele sindicate medicale boicotează inițiativa lui Morales. Asociația Medicală din Bolivia intenționează să intre în grevă de joi împotriva SUS. Aceștia susțin că nu există suficienți profesioniști în domeniul sănătății sau infrastructură pentru susținerea unui program de sănătate publică. Ei adaugă că bugetul estimat de 200 de milioane de dolari pentru a avea grijă de aproape șase milioane de neasigurați ai țării nu este suficient.

Zarate spune că "dincolo de un interes politic, există unul mai mare: garantarea bunăstării populației".

Presa locală afirmă că există deja 3300 de spitale publice care pot trata toate tipurile de boli, indiferent de gravitatea acestora, dar guvernul intenționează să deschidă șase noi spitale până în august 2019.