Anul care a trecut a fost neobișnuit de saturat de evenimente care au potențialul să formeze niște tendințe. Sau, mai simplu, perspectivele pe termen mediu pentru dezvoltarea economică, politică, socială și internațională a Federației Ruse vor fi predeterminate, potrivit Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, a izbucnit un scandal în jurul "cazului Skripal". El a contribuit la consolidarea electoratului în jurul lui Putin, pentru că președintele rus părea să nu aibă niciun fel de dovezi din partea Marii Britanii și Putin trecea drept o victimă inocentă a unei calomnii urâte.

Poporul nostru este de partea victimelor, le iubește. Putin a primit astfel 76,67% din voturi. Un astfel de rezultat i-a uimit chiar și pe criticii regimului. Vorbeau despre Putin ca despre "puterea adevărului mistic" irațional. După cum se știe, era cel mai venerat în spațiile deschise ale Rusiei. Și foarte curând, i s-a oferit președintelui posibilitatea să profite de o popularitate record pentru reforma pensiilor, acțiune niciodată populară.

Tema greșelii lui Elțin, care nu și-a folosit popularitatea de 90% pentru reforme rapide și radicale, bântuie încă în mintea unor diverși gânditori de piață. Un atac prost pregătit asupra vârstei de pensionare a demonstrat doar că succesul reformelor nu constă în brutalitatea lor subită, ci în calitatea pregătirii. Nu a existat nicio calitate, nu a existat niciun argument. Nu este surprinzător faptul că Putin a pierdut 20% în clasament.

Anul care tocmai a trecut conduce la ideea că alegerea lui Putin promite stabilitate pe termen scurt, cu stagnarea veniturilor și cu incertitudine pe termen lung. Sistemul de putere construit de Putin are caracterul unui sistem de verificări și contraponderi adaptate gustului său personal, într-o asemenea măsură, încât nimeni nu-l poate intercepta fără pierderi. Nici succesorul, nici cel care l-ar schimba.

Schimbarea promisă de mesajul lui Putin și rata de creștere de două ori mai mare, decât media mondială în ultimele 10 luni nu au fost confirmate de practică. Anul trecut, toată lumea a demonstrat influența excentrică a forțelor partidului tradițional asupra agendei politice. Datorită internetului și rețelelor sociale, ceea ce interesează societatea civilă devine cel mai influent factor al instabilității sociale și politice.

În același timp, ca și în cazul vestelor galbene din Franța, protestatarii nu au nevoie de un lider. Oamenii sunt aduși pe stradă de un anumit subiect, de o problemă, de o atitudine. Protestul împotriva depozitelor de deșeuri din Volokolamsk și Balașiha fac parte din această serie de factori. O transformare rapidă a surselor de protest dezvăluie lipsa unui set adecvat de instrumente pentru ca guvernul să răspundă rapid și flexibil unor astfel de evenimente.

La urma urmei, este imposibil să-i defăimăm pe protestatarii care ies la miting pentru simplul motiv că ei reprezintă poporul. Un alt fenomen semnificativ al anului care a trecut a fost creșterea „puterii soft” a protestului în confruntarea cu forța brută, cu puterea autorităților. Într-o formă comică și aproape literală, aceasta s-a manifestat într-un "duel" dintre Navalinîi și Zolotov. Persoanele cu influență tradițională în societate, în contextul comunicării pe internet a unor oameni educați, pierd rapid greutatea politică și abilitatea de a rezista în fața adversarilor.

Anul va rămâne în memoria colectivă și prin schisma din Biserica Ortodoxă, prin ostilitatea dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Patriarhia de la Constantinopol și Kiev. Podul de la Kerci, care a predeterminat conflictul din Marea Azov, poate deveni un simbol nu numai al unității, dar și al despărțirii de lungă durată de un popor frățesc. Campionatul pentru Cupa Mondială din 2018 a fost un succes și i-a mulțumit pe toți, chiar și pe rusofobi.

Însă nu a avut un impact pe termen lung asupra imaginii și reputației țării noastre în lume. Anul Nou în Rusia este întotdeauna un nou test de forță, de rezistență. Cred că le vom îndura. Cu pierderi minime în viața familială și personală. Mult noroc pentru voi, dragi cititori ai ziarului „Nezavisimaia Gazeta”!

Articol de Konstantin Remciukov, director general și patronul ziarului „Nezavisimaia Gazeta” (preluare RADOR)