Partidul de extremă dreapta Vox ar intra în Parlamentul spaniol cu 13% din voturi dacă alegerile ar fi organizate în acest moment, ceea e ar putea oferi majoritatea conservatorilor, potrivit unui sondaj publicat miercuri și citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest sondaj, primul în acest an, publicat de El Mundo, creditează Vox cu 43 până la 45 de locuri în Parlament. Cel mai recent sondaj al aceluiași institut, Sigma Dos, publicat în iulie, arăta că partidul nu ar fi intrat în Parlament.

Premierul Pedro Sanchez nu ar putea rămâne la putere, chiar dacă partidul său socialist (PSOE) ar ieși pe primul loc, cu 22,6% din voturi, cu patru puncte în minus față de iulie.

Cu 92 - 96 dintre cele 350 de fotolii ale Camerei Deputaților, Sanchez nu ar reuși să formeze o majoritate nici chiar cu voturile stângii radicale Podemos și ale formațiunilor naționaliste basce și catalane, care au permis ultima investitură. Împreună, nu ar totaliza decât 167 de fotolii, departe de majoritatea necesară de 176.

Partidul Popular (PP, dreapta) ar obține 19,2 %, sin voturi, iar liberalii de la Ciudadanos 18,8%.

Dacă PP, Ciudadanos și Vox și-ar uni forțele, ar obține majoritatea absolută în Congres cu 189 de fotolii, potrivit sondajului.

Vox, creat în 2013, a intrat luna trecută pentru prima oară într-un parlament regional, în Andalusia (sud), cu 12 fotolii, pe baza unui program care denunță sosirea de migranți și politica de dialog inițiată de Sanchez cu partizanii independenței catalani.

PP și Ciudadanos au încheiat în 26 decembrie un acord pentru guvernarea Andalusiei dar vor avea nevoie, pentru învestitură, de voturile extremei drepte

Sondajul, efectuat telefonic pe un eșantion de 1.000 de alegători, a fost realizat între 21 și 27 decembrie.