Semnalele provenite de la sonda New Horizons a agenţiei spaţiale americane NASA confirmă că aceasta a trecut cu bine de Ultima Thule, cel mai îndepărtat obiect ceresc studiat vreodată de om și aflat la aproximativ 6,4 miliarde de kilometri de Pământ, potrivit BBC.

Ultima Thule (reprezentare grafica)Foto: NASA

Un cercetător al agenției spațiale americane a confirmat că New Horizons se află într-o stare bună după ce în urmă cu câteva ore a trecut de Ultima Thule.

În lunile următoare, sonda va trimite fotografii realizate în apropierea Ultima Thule.

Specialiștii de la laboratorul Universității de Fizică Aplicată din Maryland au întâmpinat cu aplauze primirea semnalului trimis de sonda spațială.

"Tocmai am realizat cel mai îndepărtat zbor", a anunțat Alice Bowman, directorul operațional al misiunii. Ea a confirmat că memoria internă a sondei conține numeroase date. Fotografiile ar urma să ajungă pe Pământ peste aproape aproape un an și jumătate, în septembrie 2020. Transmiterea de imagini în direct este imposibilă de la această distanţă.

Ultima Thule se află la aproximativ 6,4 miliarde de kilometri de Pământ. Oamenii de ştiinţă speră că observarea ei va contribui la o mai bună înţelegere a modului în care s-a format Sistemul Solar.

Ultima Thule, descoperită în 2014 de telescopul Spaţial Hubble, este situată în centura Kuiper, un disc cosmic uriaş care datează din epoca formării planetelor. Cercetătorii nu ştiu dacă acest corp ceresc este rotund, alungit, şi nici măcar dacă este vorba despre un singur corp sau despre un conglomerat de materie. Nu se cunosc cu siguranţă dimensiunile acestuia, dar se estimează că ar fi de circa 100 de ori mai mic decât planeta pitică Pluto.

Pentru a obţine date sigure, cercetătorii au decis să trimită New Horizons pentru a studia acest corp, după ce sonda a finalizat în 2015, la nouă ani de la lansare, principala sa misiune: transmiterea unor imagini extrem de detaliate ale planetei Pluto.

Misiunea nu a fost însă lipsită de pericole. New Horizons călătoreşte prin univers cu 51.500 de kilometri pe oră, viteză la care, dacă s-ar ciocni cu un obstacol mic chiar şi cât un bob de orez, ar putea fi distrusă instantaneu.

CITEȘTE ȘI: Sonda New Horizons a survolat cel mai îndepărtat obiect ceresc studiat vreodată de om