Un tribunal din Massachusetts a respins luni cererea actorului Kevin Spacey de a nu aparea în persoană la procesul în care este acuzat de agresiune sexuală împotriva unui tânăr de 18 ani, notează Boston Globe, citat de Mediafax.

Kevin SpaceyFoto: Facebook

Kevin Spacey solicitase să nu se prezinte la ședința în care urmează să fie pus sub acuzare în legătură cu un incident petrecut în 2016 într-un bar din Nantucket, arată documentele publicate luni.

Depoziția ajunsă în presă arată și faptul că Spacey are de gând să pledeze nevinovat la acuzațiile care i se aduc.

Actorul urmează să apară pe 7 ianuarie, la ora 11.00 dimineața în fața tribunalului din Nantucket. Acuzații sunt obligați să se prezinte în fața curții în cazul în care un judecător nu le acceptă absența.

Judecătorul Thomas Barrett a respins cererea lui Spacey, dar a aprobat un avocat din afara statului care să îl reprezinte pe actor. Spacey va fi reprezentat în proces de avocatul Alan Jackson din Los Angeles.

Spacey ceruse curții în depoziția inițială “să mi se permină să nu mă prezint în persoană la punerea sub acuzare pentru că locuiește în afara statului”.

”Cred că prezența mea va amplifica publicitatea negativă deja generată în legătură cu acest caz”, a notat actorul.

Kevin Spacey a precizat: ”Vreau să pledez nevinovat”.

Procurorii au spus că legea trebuie să fie aplicată și că, potrivit procedurii, este nevoie ca Spacey să fie prezent. Judecătorul a susținut cererea procuraturii.

Kevin Spacey, în vârstă de 59 de ani, este acuzat de indecență, molestare și lovire, pentru care riscă o pedeapsă de până la cinci ani închisoare și înregistrarea ca agresor sexual.

O serie de acuzații de agresiune sexuală împotriva lui Spacey au început să apară din toamna anului 2017 și au dus la înlăturarea actorului din serialul “House of Cards” și dintr-un film pentru care deja turnase scenele sale în regia lui Ridley Scott.

Acuzațiile din Nantucket au venit din partea prezentatoarei de știri Heather Unruh, care i-a reproșat lui Spacey că la pipăit pe fiul acesteia, în vârstă de 18 ani, la barul Club Car de pe insulă. Fosta prezentatoare a postului Boston TV a spus că actorul l-a atins pe fiul său pe părţile genitale, peste pantaloni.

Tânărul, identificat drept William Little, a declarat anchetatorilor că a trimis mesaje, inclusiv o înregistrare video, prietenei sale de la momentul respectiv, prin platforma Snapchat, care vin în sprijinul acuzaţiilor sale. Little lucra pe timpul verii la restaurantul Club Car din Nantucket şi rămăsese la bar după ce şi-a terminat tura, pentru că voia să îl vadă pe Spacey, al cărui fan era. După ce a făcut cunoştinţă cu actorul, au început să consume alcool. Spacey l-ar fi invitat acasă la el, împreună cu alţi prieteni, lucru pe care tânărul l-a refuzat, pentru că bănuia că acesta vrea să îl seducă. A rămas însă la bar pentru a face o fotografie cu actorul. Spacey i-ar fi spus că, dacă îl însoţeşte, va face o fotografie cu el. Ulterior l-a agresat sexual, potrivit declaraţiilor tânărului înregistrate în dosar.

Poliţia ar fi recuperat respectiva înregistrare video care demonstrează acuzaţiile.

În Ajunul Crăciunului, la puţin timp după ce informaţiile privind punerea sa sub acuzare au devenit publice, Spacey a publicat pe platforma online YouTube o înregistrare video, cu titlul "Let Me Be Frank" ("Lăsaţi-mă să vorbesc cu francheţe"), prin care a pus capăt unui an de tăcere.

Într-un monolog livrat cu tonul lui Frank Underwood, personajul său din producţia Netflix "House of Cards" - care, între timp, după acuzaţiile de abuzuri sexuale care i s-au adus actorului, a fost omorât de scenarişti -, Spacey spune: "Bineînţeles că unii cred orice şi au aşteptat cu răsuflarea tăiată ca eu să mărturisesc că sunt vinovat; ei mor de nerăbdare ca eu să declar că tot ce spun ei este adevărat şi că am primit ceea ce am meritat... Cu siguranţă, nu voi plăti un preţ pentru ceva ce nu am făcut".

"Foarte curând, veţi cunoaşte întreg adevărul", mai spune actorul premiat cu Oscar.

Spacey mai este investigat de poliţia din Los Angeles pentru o acuzaţie de abuz sexual, într-un alt incident care a avut loc în 2016. O acuzaţie similară a fost respinsă de procurori pentru că era vorba de un presupus incident din 1992, iar fapta ar fi fost prescrisă.

Kevin Spacey este investigat şi de poliţia britanică, după ce mai mulţi bărbaţi l-au acuzat de diverse abuzuri sexuale săvârşite pe când era director artistic la Teatrul Old Vic din Londra, în perioada 2004 - 2015.

Considerat unul dintre cei mai talentaţi actori ai generaţiei sale, Kevin Spacey a dispărut din viaţa publică după un val de acuzaţii de abuz sexual care i s-au adus la sfârşitul anului trecut.

În luna octombrie 2017, Kevin Spacey a făcut public faptul că este homosexual, după ce Anthony Rapp - un actor care a jucat în producţii precum "Star Trek - Discovery" şi "Rent" - l-a acuzat că i-a făcut avansuri sexuale în urmă cu trei decenii, pe vremea când Rapp avea doar 14 ani. De asemenea, actorul a fost acuzat că a încercat să violeze un tânăr de 15 ani.

Spacey a scris apoi pe reţeaua online Twitter că a iubit şi femei şi bărbaţi, dar în prezent trăieşte ca un bărbat homosexual.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de Rapp, Spacey a scris la momentul respectiv într-un mesaj pe Twitter: "Îi port un respect şi o admiraţie deosebite lui Anthony Rapp ca actor. Sunt mai mult decât oripilat să aud povestea lui. Sincer, nu îmi amintesc întâmplarea, ar fi avut loc cu peste 30 de ani în urmă. Dar, dacă este să cred ceea ce spune, îi datorez cele mai sincere scuze pentru ceea ce ar fi putut fi un comportament inadecvat, pus pe seama consumului de alcool, şi îmi pare rău pentru sentimentele pe care spune că le-a avut în el în toţi aceşti ani".

Kevin Spacey a câştigat două premii Oscar, pentru rolurile interpretate în filmele "American Beauty" şi "Suspecţi de serviciu/ The Usual Suspects". Pentru rolul lui Francis Underwood, actorul american a fost lăudat de criticii de specialitate, a câştigat un Glob de Aur şi a fost nominalizat de cinci ori la premiile Primetime Emmy.