După Oceania şi Asia, Europa a trecut şi ea în 2019, cu impresionante focuri de artificii şi apeluri la unitate şi înţelegere, după un an tumultuos.

parisFoto: Hotnews

Preşedintele Vladimir Putin le-a cerut ruşilor, în mesajul său televizat de Anul Nou, să lucreze împreună pentru "a ameliora bunăstarea şi calitatea vieţii, pentru ca toţi cetăţenii ruşi să simtă schimbări pozitive în anul care începe", scrie Agerpres, citând AFP. "Trebuie să fim o echipă sudată şi solidă", a adăugat el, în timp ce focuri de artificii aprindeau cerul unei Moscove înzăpezite.

Noul An este celebrat în Rusia pe nouă fusuri orare succesive.

Grecia a trecut în Noul An cu un foc spectaculos de artificii deasupra Acropole, cea mai cunoscută destinaţie turistică din Atena.

Spectacolul pirotehnic a avut loc în pofida unei ploi torenţiale, fiind transmis în direct la televiziune.

Prim-ministrul Alexis Tsipras a promis în discursul de Anul Nou că "2019 va fi un an al renaşterii pentru ţara noastră".

Grecia a lăsat "zilele mohorâte" ale programului său de austeritate în urmă în 2018. "Eforturile poporului grec au dat roade", a spus el, în contextul în care Grecia a ieşit în august din programul de salvare, după opt ani de eforturi.

Suedia a marcat trecerea în 2019 cu un program tradiţional de televiziune la muzeul în aer liber Skansen, care domină capitala Stockholm.

Actorul Mikael Persbrandt a recitat poemul lui Tennyson "Ring Out Wild Bells", după care a avut loc la miezul nopţii un foc de artificii.

Poemul clasic al lui Tennyson este recitat din 1895 la muzeul Skansen înainte de trecerea în Noul An. Totuşi, până în 2014, numai o actriţă, Margaretha Krook, a citit poemul. În ultimii ani acesta a fost recitat de diverşi actori şi actriţe, dar alegerea unui bărbat pentru 2018 a generat proteste în rândul actriţelor şi o petiţie pe YouTube.

La Paris, anul 2019 a fost întâmpinat cu un spectaculos show de artificii şi lumini deasupra Arcului de Trumf, din capătul faimosului bulevard Champs-Elysees, relatează dpa.

Spectacolul de lumini a început punctual la miezul nopţii, iar imaginile difuzate de televiziuni par să indice o asistenţă de câteva sute de mii de persoane.

În timpul show-ului, numele echipei de fotbal care a câştigat campionatul mondial a fost proiectată pe Arcul de Triumf.

Ca şi în anii precedenţi, după un şir de atacuri criminale, au fost luate măsuri stricte de securitate. "Vestele galbene" au anunţat şi ele un protest pe Champs-Elysees, dar până după miezul nopţii nu se înregistraseră incidente.

Zeci de mii de persoane au salutat Noul An şi în cadrul unei uriaşe petreceri de la Poarta Brandenburg din Berlin, cel mai mare eveniment de gen din Germania, potrivit dpa. Au cântat vedete precum Eagle Eye Cherry şi Bonnie Tyler, după care a avut loc un foc de artificii şi un spectacol de lumini.

Londra a trecut în noul an celebrând relaţia ei cu Europa, într-un moment în care britanicii sunt extrem de divizaţi în privinţa Brexitului.

Focul de artificii din London Eye, urmărit de circa 100.000 de persoane, a fost acompaniat de muzica unor artişti din Europa occidentală.

Din punctul de vedere al primarului Sadiq Khan, este vorba despre a arăta Europei că Londra va rămâne "deschisă în spirit" şi "orientată către viitor" în perioada de după Brexit.

Într-un mesaj de Anul Nou, premierul britanic Theresa May a făcut apel la Parlament să susţină acordul de Brexit pentru a permite Marii Britanii "să atingă o nouă etapă" şi să-şi depăşească diviziunile.

Turnul care adăposteşte Big Ben se află în renovare, dar faimosul orologiu a fost repus în mod special în funcţiune, pentru a suna cele douăsprezece bătăi de la miezul nopţii.