Italia va intra în 2019 cu un buget aprobat și cu unele modificări, potrivit proiectului adoptat în Parlament, și asta după ce timp de mai multe săptămâni au fost tensiuni pe piețele financiare, iar Comisia Europeană a respins de două ori bugetul, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

Parlamentul italian a votat bugetul la limită, cu două zile înainte de finalul de an. Totodată, forul a reconfirmat încrederea în guvernul lui Giuseppe Conte.

Pentru prima dată, Comisia Europeană a trimis la revizuire bugetul Italiei de două ori în acest an, pe motiv că nu respectă regulile europene.

În cazul în care Italia nu va reduce cheltuielile publice, aceasta riscă sancțiuni grave, având în vedere datoria de 130% din PIB.

Pentru a obține acordul UE, Executivul de la Roma a redus ținta deficitului bugetar de la 2,4% din PIB, la 2,04%, notează Reuters.

Totodată, Guvernul a tăiat de la capitolul investiții și majorează unele impozite, fiind menținute măsurile anunțate deja: reducerea vârstei de pensionare și introducerea venitului minim garantat.

Alte măsuri includ reduceri de impozite pentru persoanele care desfășoară activități independente, impozite mai mari pe bănci, societăți de asigurări și companii de jocuri de noroc și o amnistiere parțială care permite persoanelor cu venituri scăzute să soluționeze litigii fiscale pe care le au cu autoritățile prin plata unei sume limitate.

Deși inițial era prognozată o creștere economică de 1,5%, Guvernul s-a văzut nevoit să reducă ținta la 1%.